O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dogovor na pomolu, još samo da stave potpis
25. Jun 2015. godine
Premijeri Kosova i Srbije Isa Mustafa i Aleksandar Vučić verovarno će u ponedeljka postići dogovor o svim pitanjima i potpisati "Brisel 2", piše Danas.
Prištinski portal Koha.net, pozivajući se na izvore bliske sastanku u Briselu, piše da su se Isa Mustafa i Aleksandar Vučić saglasili o svim pitanjima.

List Danas piše da će se na narednom sastanku stvoriti uslove za potpisivanje takozvanog Brisel 2 sporazuma o normalizaciji odnosa koji će se u etapama i po temama ispunjavati u narednom periodu.


"Beograd pred nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja u Srbiju stiže 8. jula, mora da izađe sa dogovorom ako očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU. Ukoliko Beograd bude insistirao i opstruisao dogovor sa Kosovom, poruke nemačke kancelarke neće biti nimalo prijatne i Srbija može biti sklonjena sa agende razgovora o nastavku evropskih integracija", saznaje Danas iz diplomatskih i izvora bliskih pregovaračkim timovima.

Kako navode sagovornici Danas, veliki stepen saglasnosti između dvojice premijera je postignut već u utorak, u prilog čemu govori i relaksirano ponašanje zvaničnika iz Prištine nakon sastanka u Briselu, ali i nedorečene izjave srpskog premijera da ne može da govori o dogovorenom.

"Nadam se napretku, jer se radi o važnim stvarima, ali da li smo blizu dogovora, ne mogu da se saglasim", izjavio je Vučić

Izvori Danasa kažu da se može očekivati da će se premijeri saglasiti oko najvažnije teme, formiranja ZSO, odnosno do formulacije akcionog plana za njeno uspostavljanje sa jasnim aktivnostima, rokovima i obavezama koje dve strane treba da ispune.

Kako poše list, Kosovo će morati da izmeni zakonsku regulativu i podzakonske akte kako bi ZSO bila uspostavljena.
Vučić neće rizikuje poverenje Nemačke

Iz diplomatskih krugova se može čuti da niko ne veruje da bi premijer Srbije mogao da rizikuje poverenje Nemačke i kancelarke Merkel, koja prema planu u Beograd dolazi da podrži regionalnu saradnju i rezultate postignute u protekle tri godine, pogotovo u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Iskusne diplomate s kojima je Danas razgovarao kažu da Merkel očekuje rešenu situaciju vezanu za odnose sa Kosovom, bar kada je reč o prvom briselskom sporazumu.

Sagovornici lista ukazuju da i izjave premijera Srbije ukazuju na to da je Srbija spremna na sledeći korak i dogovor sa Kosovom.

Naime, Vučić je posle razgovora u Briselu izjavio da će prva pregovaračka poglavlja o pristupanju Srbije EU biti otvorena do kraja godine bez obzira na to što u utorak u Briselu između Beograda i Prištine nije postignut konkretan dogovor o četiri ključne teme.
Sto odsto dogovor o svim pitanjima

Premijeri Kosova i Srbije, Isa Mustafa i Aleksandar Vučić su se saglasili o svim pitanjima o kojima su razgovarali u utorak u Briselu, piše prištinski portal Koha.net, pozivajući se na izvore bliske jučerašnjem sastanku.

Zvanično, dvojica premijera su izjavila da nije postignut dogovor ni o jednom od pitanja o kojima se razgovaralo punih osam sati, ali da su se stavovi o njima približili.

Izvori Koha.net bliski sastanku su informisali da su strane "sto odsto uspele da se dogovore o svim pitanjima" – Asocijaciji/Zajednici srpskih opština, o telekomunikacijama, o energetici i o uređenju mosta na Ibru, i da će u ponedeljak te sporazume dvojica premijera i potpisati.

"Strane su se sto odsto složile o svim pitanjima o kojima se razgovaralo na jučerašnjem sastanku. U ponedeljak će se održati naredni sastanak na kojem će se sporazumi potpisati", rekao je izvor za Koha.net.

Isti izvor je rekao da su svi sporazumi povoljni za Kosovo.

"Mogu da garantujem da su pitanja o kojima je juče postignuta saglasnost, sporazumi koji će biti potpisani u ponedeljak, u korist Kosova. Ne mogu da iznesem detalje", rekao je izvor.

Premijer Mustafa je rekao da su se stavovi dveju strana o svim temama o kojima se razgovaralo "dobro približili", ali je ukazao da radne grupe nastavljaju darade dok ne dođe do finalizacije sporazuma.


Izvor: B92
Foto: Beta


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti