O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bez dogovora posle 17 sati pregovora
30. Jun 2015. godine
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je bez dogovora posle 17 sati razgovora, javlja repoter B92 sa lica mesta.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

"Nažalost nismo postigli dogovor ni po jednoj tački", rekao je Vučić novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Vučić je rekao da su dve delegacije bile veoma blizu postizanju dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO), koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethofni dan razgovaralo.

"Prištinska delegacija nije želela da prihvati čak ni ona ovlašćenja za ZSO koje imaju opštine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja", precizirao je premijer Srbije.

On je dodao da je napredak postignut i u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finalizovan.

"Uspeli smo da sačuvamo imovinu ''Telekoma'' i dogovorili smo se da pozivni brojevi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao međunarodni", rekao je Vučić.

O preostale dve tačke dijaloga nije postignut praktično nikakav napredak, ukazao je premijer.

"Strahujem da je prištinska strana došla ovde da ne potpiše sporazum", rekao je Vučić i dodao da je beogradska delegacija pregovarala u dobroj veri i bila spremna da se dogovori.

Vučić je dodao da ne zna kada će biti sledeća runda briselskog dijaloga.

Na pitanje da li će činjenica da u ponedeljak nije postignut sporazum imati posledice na evrospke integracije Srbije, Vučić je rekao da na to ne može da odgovori, ali da je on lično spreman da na sebe preuzme svu odgovornost i sve posledice.

Kosovski premijer Isa Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahteve beogradske strane.

"Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava", objasnio je Mustafa.

On je potvrdio da je došlo do napretka u vezi sa telekomunikacijama i da je postignut dogovor o medunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica želi da sve četiri teme budu potpisane u paketu.

Rekao je da datum održavanja sledeće runde dijaloga zavisi od visoke predstvanice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Podsećamo, na dnevnom redu pregovora u Briselu bila su četiri pitanja: Zajednica srpskih opština, telekomunikacije, energetika i „Park mira“ u Mitrovici.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji, uz posredovanje EU, predvode srpski premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, počeo je u ponedeljak ujutro oko 9,00 sati, a nastavljen je prethono veče nešto posle 20.30 časova.

Pauza je data zbog popodnevnih obaveza visoke predstavnice Federike Mogerini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u pauzi pregovora da se razgova u vrlo teškoj atmosferi i da ima utisak da prištinska delegacija ne želi dogovor.

"Oni su doši ovde da se ne dogovore", rekao je Đurić novinarima, ističući da je tokom prvog dela dijaloga, koji je trajao osam sati, atmosfera bila "nepodnošljiva".

S druge strane, premijer Kosova Isa Mustafa rekao je novinarima u pauzi pregovora da su dve strane znatno približile stavove u vezi sa ZSO.

"Nadam da ćemo do kraja ove runde postići sporazum o sva četiri pitanja koja su na dnevnom redu", dodao je tada Mustafa.

Izvor: B92
Foto: Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti