O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić SB UN: Britanci ruše mir na Balkanu
01. Jul 2015. godine
Srbija poziva članice SB UN da ne glasaju za britansku rezoluciju o Srebrenici, jer smatra da bi njeno usvajanje bilo štetno i moglo da destabilizuje region.
To se navodi se u pismu koje je šef diplomatije Ivica Dačić u ponedeljak uputio SB, pišu "Novosti".

U pismu, u koje su "Novosti" imale uvid, navodi se da bi usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici bilo nepotrebno, štetno i izavalo bi nesagledive i dugotrajne negativne posledice po proces stabilizacije u BiH, ali i na čitavom Zapadnom Balkanu.

Dačić naglašava da se Zapadni Balkan suočava sa novim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama na koje lideri naroda regiona treba da pronađu nove odgovore.

"Međutim, nacrt ove rezolucije koji je izrazito loše osmišljen i tempiran, prošlošću se bavi na način koji ne pomaže u suočavanjuu regiona s potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprineti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza", naveo je Dačić.

On je ukazao da o tome najbolje svedoče strasti koje je u regionu izavala sama najava "podnošenja ovakve neizbalansiranje rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konsulatcija sa svim zainteresovanim stranama".

Dačić u poruci naglašava da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je čvrsto uverena da naša sećanja o aktivnosti čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusedstva.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti