O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ko je bio na prijemu u Ambasadi SAD
03. Jul 2015. godine
Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi priredio je danas prijem povodom Dana nezavisnosti, 4. jula, i poručio da Srbija može da računa na SAD.
"Zahvalan sam na svemu što sam postigao zajedno sa mnogo svojih prijatelja i kolega u Srbiji, koji su istinski posvećeni demokratskoj i evropskoj budućnosti Srbije. Naravno, ima još posla koji treba obaviti, ali Srbija može da računa na SAD kao svog partnera i prijatelja", rekao je Kirbi.

Prijemu u rezidenciji prisustvovali su predsednik države Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar kulture Ivan Tasovac, ministarka Lokalne samouprave Kori Udovički, patrijarh Irinej.

Na prijemu su takođe ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, načelnik Generalštaba LJubiša Diković, direktor policije Milorad Veljović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ombudsman Saša Janković, Ružica Djinđić, predstavnici diplomatskog kora, ljudi iz privrede, javnog i kulturnog života.

Kirbi je, obraćajući se zvanicama, rekao da je 4. jul, Dan nezavisnosti, najvažniji dan u istoriji američke nacije i izrazio želju da veze i prijateljstvo između dva naroda, kao i zajedničke težnje SAD i Srbije, postanu još dublje i jače.

Navodeći da veze dve zemlje sežu mnogo generacija unazad, Kirbi je podsetio da ambasada ove godine slavi neke izuzetne Srbe koji su se iselili u Ameriku i postali njeni državljani, kao i Amerikance srpskog porekla, koji su se rodili u SAD.

"Slavimo njihova dostignuća u nauci, umetnosti, politici, sportu i vojsci", rekao je Kirbi.

Kirbi je naveo da su pre 239 godina, na današnji dan, predstavnici naroda potpisali Deklaraciju kojom se proglašava nezavisnost SAD-a i hrabro i odvažno proglasili principe koji čine suštinu američke demokratije.

Kirbi je rekao da je za njega i njegovu suprugu Saru današnji dan poseban jer će verovatno biti njihova poslednja proslava Dana nezavisnosti u Beogradu, s obziorm da mu ističe mandat.

On je istakao da Dan nezavisnosti, 4. jul, obeležava trenutak koji predstavlja suštinu američke istorije, demokratije i identiteta.

"Demokratska vlada nije nestala, ona je procvetala. Demokratija je živa i dobro, i u SAD i svuda u svetu. I upravo je demokratija vrsta vladavine koju je i Srbija prigrlila", poručio je Kirbi.

Ambasador SAD je izjavio da Srbija, kao i svaka druga država, treba da nastavi da radi na postizanju svojih ciljeva, medju kojima su evropska budućnost i ekonomske reforme.

Kirbi je nakon govora u kojem je poručio da ima još posla koji bi Srbija trebalo da obavi, rekao da to nije bila kritika, jer svaka zemlja ima ciljeve na čijem ostvarenju treba da radi.

"Vidite koliko se promena desilo u mojoj zemlji u poslednje dve nedelje, kad je Vrhovni sud doneo veoma važnu odluku (prema kojoj parovi imaju pravo na istopolne brakove)", rekao je Kirbi.

On je naveo da Srbija posvećena evropskoj budućnosti, kao i sprovodjenju ekonomskih reformi, kao i da treba da nastavi da radi na tome.

"To vaša vlada zna i vlada radi na tome", rekao je Kirbi.

Američki ambasador, koji je napomenuo da će ovogodišnja proslava Dana nezavisnosti verovatno biti i njegova poslednja u Beogradu, s obzirom na to da mu ističe mandat, navodi da je tokom mandata veoma uživao u Srbiji.

"Veoma sam uživao u Srbiji. Volim ljude, volim ovu zemlju, svidja mi se vaša hrana, iako su neka jela pomalo teška, ipak me podsećaju na bakinu kuhinju", rekao je Kirbi.

Premijer Vučić je razgovarao sa američkim ambasadorom i čestitao Dan nezavisnosti, a na prijem u Rezidenciju Ambasade stigao je nakon što je odgovarao na poslanička pitanja u Skupštini Srbije. Na prijemu je takođe imao priliku da razgovara sa novim ambasadorom Nemačke u Srbiji Akselom Ditmanom.

Na prijemu u rezidenciji, američku i srpsku himnu otpevala je Marija Šerifović, a prisutni su mogli da se posluže hamburgerima i ostalim specijalitetima iz Mek Donalda, KFC-a...

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti