O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Očekujem zeleno svetlo u junu
30. Maj 2013. godine
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon niza sastanaka u Briselu u sredu da je veoma ohrabren podrškom Evropske unije i da očekuje da će Srbija u junu dobiti zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju.
"Podrška koju sam dobio je još jedan dokaz novog pozicioniranja Srbije", rekao je Dačić novinarima u Briselu, gde je razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, komesarom za proširenje Štefanom Fileom i predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Premijer je izjavio da je sastanak sa Ešton delimično bio posvećen implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, a većim delom, kako je rekao, političkim temama vezanim za evropske integracije Srbije."Vlada jednodušno mišljenje da Srbija 27. i 28. juna treba da dobije odobrenje za početak pregovora o pridruživanju", ukazao je Dačić, koji je govorio pred spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta, nakon čega je imao odvojen susret sa predsednikom Komiteta Emerom Brokom.

Premijer je rekao da je Brok, koji je je ujedno i visoki funkcioner vladajuće nemačke Hrisćansko demokratske partije pokazao visok stepen razumevanja za politiku V lade Srbije.

"Ovo je izuzetno važno, s obzirom na ulogu Nemačke u međunarodnoj zajednici, kao i na Brokovu funkciju u stranci Angele Merkel", izjavio je Dačić.

Premijer je u govoru u Evropskom parlamentu rekao članovima spoljnopolitičkog komiteta da nema dileme da će briselski sporazum biti u potpunosti sproveden i ujedno izrazio očekivanje da će predstavnici Srba sa severa Kosova učestvovati u negovom sprovođenju."Očekujem da oni preuzmu svoj deo odgovornosti", izjavio je premijer, koji je sem toga govorio i o unutrašnjim reformama u Srbiji.

Nakon Brisela, Dačić će posetiti Bukurešt, gde će razgovarati sa predsednikom Trajanom Baseskuom.

Izvor: Blic, Tanjug
Foto: Beta
Kon se ponovo oglasio
09. Jul 2020. godine
Arhiva vesti