O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nikolić poslao pismo Putinu
09. Jul 2015. godine
Predsednik Tomislav Nikolić poslao je pismo Vladimiru Putinu u kojem je naveo da će Balkan biti na ivici rata ukoliko rezolucija u Srebrenici bude usvojena.
Osim toga, Nikolić je u pismu naveo da taj dokument vidi kao politički instrument čiji će konačni ishod oslabiti pozicije Srbije i ugroziti region.

"Politika" navodi da je Nikolić pismo Putinu poslao u vreme pripreme britanske rezolucije.

Predložena rezolucija o Srebrenikci nije u sredu usvojena u Savetu bezbednosti UN jer je Rusija uložila veto. Za rezoluciju je glasalo deset članica Saveta bezbednosti, a četiri su bile uzdržane.

Tražeći od Putina da upotrebi autoritet kako bi onemogućio da u Savet bezbednosti UN stigne tekst rezolucije koji je pripremila Velika Britanija Nikolić je naveo da će, ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski narod bude osuđen za ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da živimo, kao dobre komšije, biti uzaludni".

U tom slučaju, "Balkan će biti na ivici novog rata", ukazao je Nikoilić Putinu u pismu u koje je beogradska "Politika" imala uvid.

Predsednik Srbije je u pismu Putinu kazao da rezoluciju "vidi kao politički instrument, čiji je konačni ishod biti slabljenje pozicije Srbije ugrožavanje stabilnosti regiona koja je stvorena uz veliki trud i zalaganje svih nas".

Velika je nepravda, neistinito i neodgovorno, piše dalje Nikolić, svoditi užase genocida na ratni zločin koji je počinjen u Srebrenici.

Presednik je podsetio da su u Srebrenici, blizu nje i u njenoj okolini muslimanske snage Bosne i džihadisti koji su im se pridružili hladnokrvno ubili hiljade srpske dece, žena i starih, tada je sa zemljom sravnjeno 39 sela.

"Niko za to nije odgovarao, a samo u toj regiji pobijeno je skoro 5.000 srpskih civila. Kako onda za njih tražiti pravdu, ko će za njih podnositi nacrte rezolucije u SB UN, Sa teritorije Hrvatske i Kosova proterano je oko 500.000 Srba sa vekovnih ognjišta. Ko će za njih da predlaže rezoluciju SB UN?", pitao je predsednik Srbije u pismu.

Nikolić je od predsednika Rusije tražio da se usprotivi postupcima koji se "usredsređuju na otvaranje starih rana, a ne na stvaranje osnove za bolju budućnost Balkana i istinskog pomirenja nacija koje su činile bivšu Jugoslaviju".

"Svima nam je potrebna blagovremena podrška mudrih i moćnih kako bismo uplovili u eru mira i razvoja", zaključio je predsednik Srbije, prenela je "Politika".

Izvor: B92
Foto: Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti