O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Niko nije ukazao da je Srbija krivac
10. Jul 2015. godine
Profesor FPN Ivo Visković rekao je da je deo reakcija na rezolucije o Srebrenici emotivan jer se misli da se cilja na ceo srpski narod.
On je gostujući u vestima B92 rekao da rezolucije treba pažljivo pročitati i naveo da se u njima ne pominje srpski narod kao krivac.

Takođe, Visković je istakao da rezolucija usvojena u Evropskom parlamentu nema onakav karakter kakav bi imala rezolucija Saveta bezbednosti.

"Sigurno je da nemaju onakav karakter kakav bi imala rezolucija Saveta bezbednosti. Nisu prijatne rezolucije u svakom slučaju, ali ih treba pažljivo pročitati. Ono što sam video, ne pominje se srpski narod kao krivac, već se pominju pripadnici oružanih snaga pod komandom Mladića, paramilitarne grupe. To je za nas povoljno jer ne baca nikakvu kolektivnu krivicu. Deo reakcija je emotivan jer se misli da se cilja na čitav narod, a mislim da se to u ovom slučaju ne sme primeniti. Krivica je utvrđena u Hagu i Međunarodnom sudu pravde i oni koji su krivi treba da odgovaraju. Rekao sam da mislim da smo se malo sami upecali u tu priču i uključili smo se u nešto gde ne vidim da Srbija treba da ima odgovornost. Niko nije ukazao da je Srbija krivac mislim da zbog toga ne treba da se osećamo krivim", naveo je Visković.

Prema njegovim rečima, odluka premijera Srbije Aleksandra Vučića da ode u Srebrenicu je itetako važna.

"Pozitivno je uticala na ono što je razgovarano sa nemačkom kancelarkom. Bilo bi loše da ljudi iz regiona ne cene to kao što cene oni sa strane. Mislim da u njegovom odlasku u Srebrenicu ima nekog rizika, nadam se da se neće dogoditi ništa loše, ali neće biti prijatno ako bude bio vređan ili provociran jer pokazuje dobru volju da oda poštovanje onih koji su nevino stradali. Mislim da bi to trebalo ceniti na drugoj strani", kaže Visković

Izvor: B92
Foto: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti