O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zagreb prebacio 'vruć krompir' u Vukovar
18. Avgust 2015. godine
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava smatra da je odlukom o zabrani ćirilice Zagreb u Vukovar prebacio “vruć krompir“.
Vukovarsko Gradsko veće je izglasalo izmene gradskog Statuta prema kojima nisu predviđene dvojezične table, odnosno ćirilično pismo na gradskim ustanovama.

“Na taj način je vruć krompir prebačen iz Zagreba u Vukovar, čime smo mi dovedeni u jednu neravnopravnu i vrlo nezahvalnu situaciju“, rekao je Penava.

Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Vukovara Dejan Drakulić istakao je da je odluka o ukidanju upotrebe dvojezičnih tabli u Vukovaru korak unazad kada je reč o pravima Srba.

“Budući da je doneta odluka suprotna zakonu, neka prava koja smo imali iz Statuta 2009. godine su ukinuta. Stečena prava sada su nam umanjena ovom odlukom“, rekao je Drakulić.

Za izmene je glasalo deset odbornika vladajuće koalicije na čelu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) dok je deset odbornika iz opozicije koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) bilo protiv.

Presudio je glas odbornice Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Slavice Jelinić koja je podržala izmene statuta grada.

Izmenama Statuta su usvojene dve odluke - Statutarna odluka o izmenama i dopunama Statuta, te Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na podrčju Grada Vukovara, kojom bi se postupno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

Izmenama Statuta trebalo bi da se poštuje prošlogodišnja odluka Ustavnog suda da vukovarsko Gradsko veće u roku od godinu dana reši pitanje dvojezičnosti u tom gradu.

Naime, Ustavni sud je 11. avgusta 2014. obavezao vukovarsko Gradsko veće da u roku godine dana, prema delu Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Statutom grada propiše i uredi, za celo područje, odnosno za pojedini deo ili pojedine delove područja Grada Vukovara, individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu svog jezika i pisma.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti