O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Gašić: Vojska spremna za svaku opasnost
20. Avgust 2015. godine
Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da je Vojska Srbije spremna za svaku opasnost i naveo da je nekontrolisani ulazak izbeglicia trenutno najveći rizik.
"Ovaj talas je stavljen pod kontrolu, posebno kada je reč o proveri njihovog prtljaga. Pripravnost je podignuta na viši nivo i spremno dočekujemo sve rizike", naglasio je Gašić u intervjuu “Novostima” i poručio gradjanima Srbije da ne treba da strahuju od izbeglica iz Azije i Afrike.

Ministar odbrane ističe da je Vojska Srbije spremna da odgovori na sve bezbednosne pretnje.

"Naša vojska može da odgovori na sve bezbednosne izazove, bez obzira na to da li je u pitanju Kosovo i Metohija, Kopnena zona bezbednosti, terorizam ili masovni priliv izbeglica. Štaviše, vojska je preuzela niz zadataka uredjenja kampova za izbeglice i prihvatnih centara", rekao je Gašić.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje iz Evropske unije da će predstojeća vojna vežba sa Rusijom biti greška, koja bi mogla bi da proizvede neželjene spoljnopolitičke posledice, Gašić je naveo da zvanični Beograd to ne očekuje.

"To ne očekujemo. Sa Amerikancima ćemo ove godine imati čak 127 zajedničkih aktivnosti. Sa Rusijom smo poslednje dve godine napravili nevidjeni iskorak u izgradnji odnosa. Okrenuti smo ka sva četiri stuba spoljne politike Srbije, ali nam je najvažniji interes naše države i vojske. Želimo svako partnerstvo, pomoć i razmenu iskustva, ali mi smo neutralna vojna sila i to ćemo ostati", rekao je Gašić.

Ministar odbrane je rekao da postoje obećanja Rusije da će dva helikoptera "Mi-17B5" biti isporucena do kraja godine po ceni od 25,3 miliona evra, kao i plan o početku remonta devet "Migova 21" sledeće godine da bi "do 2025 imali jednu eskadrilu lovačke avijacije za respekt".

"I kompanije 'Erbas' želi širu saradnju. Ova kompanija je zainteresovana za modernizaciju 'Supergaleba G4' tako što bi prvi bio modernizovan u Nemačkoj, a ostalih osam u Zavodu 'Moma Stanojlović'", naveo je Gašić.

Medjutim Srbija je, za sada, odustala od kupovine novih borbenih aviona i "u obzir dolazi samo (kupovina) onoga što je neohodno i bez podizanja novih kredita", rekao je Gašić za “Novosti”.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti