O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Za noć 7.000 izbeglica u Srbiji, sledi novi talas
24. Avgust 2015. godine
Više od 7.000 izbeglica stiglo je u Srbiju u noći između subote i nedelje posle prolaska kroz Makedoniju, saopštio je Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR)

Međunarodna federacija Crvenog krsta očekuje "dramatičan porast" broja izbeglica narednih dana.

"Više od 7.000 ljudi je došlo u Srbiju u noći između subote i nedelje pošto su uspeli da iz Grčke pređu u Makedoniju i vozom krenu iz Đevđelije do Srbije", navodi se i dodaje da je na stotine još na granici, a očekuje se i novi talas pridošlica.

Makedonija koja je u četvrtak uvela vanredno stanje i poslala policiju i vojsku na granicu da bi sprečila ulazak izbeglica iz Grčke, na kraju je otvorila granicu i pustila izbeglice.

UNHCR je naveo da je dobio garancije od makedonskih vlasti da će ostaviti otvorenu granicu za izbeglice.

Međutim, ta organizacija je zatražila od Makedonije da "pojača svoje prisustvo i kapacitete" na granici kako bi bio bolje organizovan prihvat ljudi, i dodala da je spremna da pomogne makedonskim vlastima ako to bude potrebno.

UNHCR pomaže srpskim vlastima i nevladinim organizacijama pri prijemu izbeglica u Preševu. Ta organizacija je podelila određenu količinu humanitarne pomoći, kako su to zatražile srpske vlasti.

"UNHCR ocenjuje da Grčka i Makedonija treba da ulože dodatne napore za rešavanje tog problema koji ne može da nestane preko noći i pogađa celu Evropu. Ponovo apelujemo na zemlje EU da povećaju pomoć Grčkoj, Makedoniji i Srbiji", rekao je direktor UNHCR za Evropu, Vensan Koštel.

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pozvala je na saradnju i zajedničke napore "na najvišem nivou" kako bi se zadovoljile potrebe migranata i upozorile na "dramatičan porast" broja izbeglica narednih dana koji stižu preko grčkih ostrva.

Izvor: B92
Foto: Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti