O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Interes BG je saradnja i sa Istokom i sa Zapadom
04. Septembar 2015. godine
Srbija je vojno neutralna zemlja i u interesu je srpske vojske i srpske bezbednosti da sarađuje i sa Zapadom i sa Istokom, ističe Aleksandar Čepurin.
Na pitanje zašto pojedine zapadne zemlje imaju primedbe na zajedničke vežbe srpskih i ruskih vojnika, Čepurin je rekao da problem umnogome jeste u logici Zapada.

Kako kaže, ona je takva da je "svaka saradnja u vojnoj sferi usmerena protiv nekoga, dok Rusija ističe da je međunarodna saradnja neophodna za jačanje borbene pripravnosti vojske i za proširenje uzajamnog razumevanja u svetu“.

"Spremna za ratovanje, uvežbana vojska jeste garancija mira u zemlji“, dodao je ruski ambasador u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbija je zemlja koja je prijateljska tokom vekova i ima bliski mentalitet, zajedničku veru, istoriju, kulturu.

"Jaka Srbija jeste temelj mira u regiji Zapadnog Balkana. To se potvrđuje i ovim koracima koje Beograd preduzima u poslednje vreme, pružajući ruku pomirenja svojim susedima“, rekao je Čepurin.

Kako javlja "Sputnjik", on je dodao da "Rusija nikada nije stavljala primedbe Srbiji u vezi sa aktivnim razvojem njene saradnje i vojnim vežbama sa zapadnim zemljama, SAD, NATO".

"Geografska pozicija omogućava Beogradu da sarađuje paralelno i sa Istokom i sa Zapadom, i sa severom i sa jugom“, rekao je ruski ambasador.

On smatra da je ranije postojala dominacija Zapada u svetu i da se može reći da se celim svetom upravljalo iz jednog centra.

"Međutim, sada se stvari menjaju i postoji mnoštvo objektivnih razloga da će se ovaj proces razvijati. Srbija može potpuno da obezbedi svoju sigurnost van blokova. Još više od toga, takva bezbednost će biti mnogo pouzdanija. Saradnja sa Rusijom je prirodna još i zbog toga što većina Srba vidi u Rusiji i u ruskom narodu bliskog i jasnog partnera i prijatelja“, zaključio je Aleksandar Čepurin.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti