O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Đurić: Otvorena sezona lova na Srbe
07. Septembar 2015. godine
Atmosfera linča i izostanak osude i reakcije Prištine, predstavljaju suštinski problem zbog kojeg se ponavljaju napadi na Srbe, izjavio je direktor Kancelarije.
Napadi se ponavljaju zbog atmosfera linča koju kontinuirano stvaraju najekstremnije političke stranke Albanaca na Kosovu i izostanka glasne osude i konkretne reakcije prištinskih elita i institucija, rekao je Marko Đurić.

"Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno oni u enklavama i povratničkim sredinama, u kontinuitetu su izloženi napadima, bilo da su oni etnički motivisani ili da je reč o klasičnim krivičnim delima iz koristoljublja", upozorio je Đurić u razgovoru za "Večernje novosti", povodom napada na 23-godišnjeg mladića iz Klokota.

"Kada neko otvoreno preti destabilizacijom i blokadom čitavog društva zbog formiranja ZSO, prirodno je da to neko shvati kao proglašenje otvorene sezone lova na Srbe", rekao je Đurić i ocenio da se reakcija kosovske policije povodom napada na Srbe u izvesnoj meri promenila na bolje.

Đurić je rekao i da ZSO predstavlja instrument zaštite i napretka srpske zajednice na KiM i da je "teško shvatiti otpor s kojim albanska politička javnost prima tu ideju, jer ona ne ugrožava nikog, osim one albanske političare koji svoje programe zasnivaju na šovinističkim konceptima.

"Formiranje ZSO je nepovratan proces. Čini se da međunarodna zajednica kao garant sprovođenja sporazuma više nije raspoložena da Prištini toleriše razne nesuvisle izgovore za otežavanje procesa normalizacije i to mi uliva nadu da će ZSO biti formirana usloro", zaključio je Đurić za "Novosti".

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti