O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kusturici oduzimaju "Andrićgrad"?
10. Septembar 2015. godine
Emir Kusturica mogao bi da ostane bez "Andrićgrada" ukoliko ne plati dug za PDV, piše regionalni portal Capital. ba.
Prema informacijima tog portala, firma "Andrićgrad" u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora da plati 1,2 miliona KM (613.549 evra) poreza na dodatnu vrednost, jer je, navodno, utvrđeno da su sve zgrade u "Andrićgradu" pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje u poslednjoj kontroli otkrili su da je "Andrićgrad" d.o.o. Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju "Andrićgrada", što nije mogao uraditi jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole.

Firma "Andrićgrad" se nalazi i na 77. mestu liste najvećih dužnika PDV-a Uprave za indirektno oporezivanje s dugom koji iznosi 1.255.521,55 KM (641.937 evra). Iznos duga se svakog dana menja zbog obračuna zateznih kamata tako "Andrićgrad" trenutno ima glavni dug od 1.068.369,55 KM (546.248 evra) i zatezne kamate od 187.152,00 KM(95.689 evra), piše Capital ba.

“Dug je utvrđen u kontroli koja je obuhvatala kontrolni period od decembra 2012. do decembra 2014. godine. Najvećim delom dug se odnosi na osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata”, potvrdio je za Kapital načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

“Andrićgrad" trenutno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gde su u toku provere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a. Takođe, svim nadležnim institucijama su prosleđeni zahtevi za proveru pokretne i nepokretne imovine. U sredu je izdato Rešenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije UIO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate”, rekao je Kovačević.

On kaže da onog trenutka kada "Andrićgrad" pribavi neophodne građevinske dozvole stvoriće se zakonski osnov da najveći deo ovog duga više ne postoji, odnosno da mora platiti samo dug u iznosu od 150.000 KM, međutim do tada "Andrićgrad" se tretira kao i svaki poreski dužnik i UIO mora da pokrene proceduru prinudne naplate.

Izvor: B92
Foto: Tanjug, arhiva
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti