O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Hrvatska zatvorila granice prema Srbiji
18. Septembar 2015. godine
Svi granični prelazi prema Srbiji od večeras su zatvoreni, saopšteno je iz Hrvatskog MUP-a, uz napomenu da će biti zatvoreni do daljeg, prenosi “Indeks”.
MUP je hrvatskim medijima poslao saopštenje u kojem se navodi da su u Hrvatsku do 22 sata ušle 11.003 izbeglice i da je hrvatska policija zatvorila sedam graničnih prelaza sa Srbijom.

"Zbog povećanog dolaska imigranata za saobraćaj su zatvoreni granični pelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina", poručuju iz Hrvatskog auto-moto saveza.

Kako se navodi, Policijska uprava vukovarsko-sremska i PU osječko-baranjska su, na osnovu člana 195. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i člana 96. Zakona o upravnom postupku, donele rešenje o zabrani saobraćaja na delovima državnog puta na granici Hrvatske sa Srbijom u području graničnog prelaza Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut.

Novinarka B92 sa lica mesta ističe da je kolona kamiona na graničnom prelazu Batrovci, u smeru ka Hrvatskoj, sve do naplatne rampe, oko šest kilometara, dok je u Hrvatskoj u smeru ka Srbiji oko dva kilometra.

Osim toga, izveštač Tanjuga sa graničnog prelaza Bajakovo javlja da je tamo slična situacija. Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je da će Hrvatska zatvoriti granicu ako ponovo u jednom danu na nju pristigne gotovo 8.000 izbeglica.

"Mi se ponašamo kao zemlja koja pripada EU, dužni smo da registrujemo te osobe i niko nema pravo da poziva te ljude i govori im da je neko otvorio granicu. Da imaju redovne pasoše, papire i vize mogli bi putovati bez problema. Ne mogu putovati prema drugim zemljama dok se ne sprovede postupak koji moramo sprovesti, a sigurno je da druge zemlje nisu uopšte zainteresirane za takav priliv", rekao je Ostojić.

Međutim, granični prelaz sa Hrvatskom kod Bezdana samo od 19 do 21 sat, prešlo je više od 1.500 izbeglica.

Takođe, ministar rada Aleksandar Vulin upozorio je Hrvatsku da ne zatvara granicu i međunarodne puteve, jer će Srbija u tom slučaju zatražiti zaštitu pred međunarodnim sudovima.

"Želimo da upozorimo Hrvatsku i svaku drugu zemlju da ne dolazi u obzir zatvaranje međunarodnih puteva i da ćemo zaštitu svojih ekonomskih i svakih drugih interesa zatražiti pred međunarodnim sudovima", rekao je Vulin Tanjugu.

Osim toga, premijer Aleksandar Vučić izjavio je da ne razume zašto je Hrvatskoj problem da obezbedi neophodnu pomoć i podršku izbeglicama.

"Mi sarađuemo sa svima, ali znate u našoj zemlji ti ljudi prođu oko 600 kilometara i ostaju mnogo duže nego što su ostali u Hrvatskoj koja ima taj problem dva dana, a mi imamo četiri meseca", rekao je Vučić u Vašingtonu, gde danas završava trodnevnu posetu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u Splitu da će se izbeglice koje dolaze u Hrvatsku sigurno upućivati prema Sloveniji i Mađarskoj.

"U Hrvatskoj izbeglice neće ostati, oni već prolaze kroz našu zemlju. Ovo nije nikakva opasnost za Hrvatsku, a koliki ćemo broj primiti - ne znamo. Sigurno ćemo ih upućivati prema Sloveniji i Mađarskoj, a mi već dva dana pokazujemo da smo civilizovana i organizovana država", rekao je Milanović posle podne novinarima u Splitu.

Izvor B92
Foto: Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti