O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srbija će morati da udomi veliki broj izbeglica
23. Septembar 2015. godine
Britanski stručnjak za Jugoistočnu Evropu Džejms Ker-Lindzi veruje da ima opasnost da EU zatvori granice i da na Srbiji ostane da udomi veliki broj izbeglica.
 To bi moglo da dovede do anti EU raspoloženja.

Ker-Lindzi je za današnje izdanje Blica rekao da to ne ipak ne mora i da se dogodi i da mu "osećaj govori da će ljudi naći načina da se probiju do EU".

Prema njegovim rečima, ako Srbija bude ostavljena da se brine o velikom broju izbeglice, postoji opasnost da to krenu da eksploatišu oni koji se protive članstvu u Uniji.

On je objasnio da već "ruski ambasador šalje upozorenja da će EU Srbiji prepustiti da se sama stara o izbeglicama".

"To je očigledan pokušaj stvaranja aniti-EU raspoloženja, a brinem se da bi, ako Srbija shvati da je broj izbeglica previsok i da ne može da se izbori sa situacijom, šira javnost mgla da počne da se pita zašto je Srbiji prepušteno da se bavi onim čime bi trebalo da se bavi Unija", rekao je Ker-Lindzi.

On je dodao i da je Srbija na izuzetan način odgovorila na sitauciju koju nije sama stvorila, da je mogla da zatvori svoje granice, ali je umesto toga obezbedila siguran prolaz i životno važnu šansu mnogim izbeglicama da se odmore i oporave.

Najočiglednija nagrada od EU bi bila da započne formalne pregovore o pridruživanju Srbije Uniji, ocenio je britanski stručnjak.

Prema njegovim rečima, izbeglička kriza je bez sumnje ogroman izazov za EU.

"Ja svakako nikada nisam video EU tako u potpunosti razjedinjenu", zaključio je razgovor Ker-Lindzi.

Izvor: B92
Foto: Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti