O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Brisel pritiska Zagreb da otvori granice ka Srbiji
25. Septembar 2015. godine
Zvanični Brisel i najjači evropski centri moći snažno pritiskaju Zagreb da otvori granične prelaze sa Srbijom, pišu “Večernje novosti“.
Prema saznanjima beogradskog lista, premijer Hrvatske Zoran Milanović imao je niz neprijatnih telefonskih razgovora sa evropskim liderima koji ne razumeju njegove poteze i upozoravaju ga da "smanji brzinu" i da se "urazumi". Konkretno, da poštuje sporazume koje je Zagreb potpisao sa EU.

Istovremeno, tokom četvrtka, zvaničnim kanalima, trajala je komunikacija između naše i hrvatske vlade, ali su pozicije ostale zamrznute.

Posle hrvatskog zatvaranja granica za teretni saobraćaj i srpskih kontramera zabrane uvoza hrvatske robe, na koje je Beograd bio prinuđen, Zagreb je otišao i korak dalje - drastično je otežao ulazak srpskih građana u ovu zemlju. Pošto Beograd ne uzvraća novim potezima, lopta je ostala u hrvatskom dvorištu. Čeka se da oni oslobode prelaze, čime bi i Srbija povukla kontramere kako bi se kriza razrešila.

Na terenu, tokom četvrtka, vladao je pravi haos. Hrvatska granična policija prvo uopšte nije puštala naše državljane da pređu državnu među, da bi zatim dizala rampu za one koji preko granice idu peške ili u vozilima sa registarskim tablicama drugih zemalja. Puštali su i srpska vozila iz pravca BiH, pa su se na prelazima Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradište stvorile nepregledne kolone.

Opštem metežu doprinele su i odluke hrvatskih graničara da na Bajakovu povremeno propuštaju srpska putnička vozila, ali bi prelaz ubrzo zatvarali, pa građani više nisu znali kuda da idu. Kamioni su i dalje, od vikenda, blokirani na granici.

Zapadne diplomate u Zagrebu, kako je potvrđeno za "Novosti", shvataju nediplomatsku retoriku hrvatskog premijera Zorana Milanovića kao deo predizborne igre.

Beograd dobija podršku suseda, ali i evropskih institucija. Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, koji je danas u poseti Srbiji, pokušava da posreduje između Beograda i Zagreba.

Izjavio je da je EU uz našu državu u sveevropskoj krizi koja može da se reši jedino zajedničkim pristupom, zaključuju “Večernje novosti“.

Izvor: B92
Foto: Beta-AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti