O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Predstoji nam teška bitka u Unesku
28. Septembar 2015. godine
Srbiji predstoji teška diplomatksa bitka u Unesku kako bi se sprečio prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Dačić je deo delegacije Srbije, predvođene predsednikom Tomislavom Nikolićem, koja učestvuje na generalnoj debati 70. jubilarnog zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i pratećim skupovima.

Šef srpske diplomatije je učestvovao sinoć na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Uneska, a u izjavi za RTS on je rekao da je ministre upoznao sa teškom situacijom u kojoj se nalazi srpsko kulturno nasleđe na Kosovu.

"Posebno sam istakao opasnost u kojoj se nalazi naše kulturno nasleđe na KiM, izneo činjenično stanje, istakao da se na Kosovu nalaze četiri objekta pod zaštitom Uneska. Naravno, osim tog fizičkog uništenja, istakao sam i činjenicu da su na gotovo svima njima ispisani grafiti Islamske države protiv koje se danas bori čitav svet", rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije priznao je da predstoji teška diplomatska bitka da se spreči prijem Kosova u Unesko.

"Većina zemalja shvata koliko je složena ova tema, međutim, njihove držve su donele odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, tako da ćemo voditi tešku borbu u Izvršnom savetu i na Generalnoj konferenciji Uneska koji su predviđeni u oktobru i novembru ove godine", dodao je on.

Srbija ukazuje na to da je stavljanje ove teme na dnevni red pre nego što smo o tome raspravljali u dijalogu koji se vodi u Briselu kontraproduktivno i da bi predstvaljalo dalju teškoću u našem daljem dijalogu, rekao je ministar.

Dačić ističe da se čini sve što je moguće da se ukaže na štetnost takve odluke i politizaciju Uneska.

"Da li ćemo uspeti? Ponekad nije važno da li ste u pravu, već kakve su brojke. Trenutno nisu na našoj strani, ali ukazujemo na to da je ovde reč o specifičnom prilazu verskom i kulturnom nasleđu, njegovom uništenju i da nema nikakve razlike da li to čini ID ili bilo ko drugi, pa tako i na KiM", rekao je Dačić.

Dačić će u utorak i sredu u svojstvu izaslanika premijera Aleksandra Vučića prisustvovati sastancima posvećenim mirovnim operacijama u svetu i borbi protiv terorizma koje organizuje predsednik SAD Barak Obama.

Izvor: B92
Foto: Tanjug


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti