O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pusić: Teške reči ostavile posledice
29. Septembar 2015. godine
Sve ono što se proteklih dana događalo će se odraziti na odnose Srbije i Hrvatske, izjavila je za "Večernje novosti" šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.
"Ali važno je i da ne dramatizujemo oko svake situacije, već da sve pokušamo da rešimo tako da i Hrvatska i Srbija imaju koristi", dodala je ona.

Upitana kako se sada može izgladiti sve ono što je loše urađeno prošlih dana, pre svega kanonada ružnih reči koja je na račun Srbije stigla iz Zagreba, Pusić je rekla da i jedna i druga strana razumeju da se ne mogu rešiti problemi ako se ne razgovara i oko nekih stvari ne pronađe kompromis.

"Sa druge strane, kada se razmene i neke nepotrebno teške reči, na kraju se opet mora pronaći neki dogovor", kaže šefica hrvatske diplomatije.

Upitana kako može da spori da sve ovo nije ostavilo posledice na odnose Srbije i Hrvatske, ona je rekla:

"Naravno da se sve to odrazilo na naše odnose, ali u krajnjoj liniji se nadam da ćemo pronaći način koji konflikt čini manje dramatičnim, a rešenje pristupačnijim i jednoj i drugoj strani."

Na pitanje zar se nije sve moglo rešiti "tihom diplomatijom", Vesna Pusić je rekla da "ne izostaje dijalog samo u našem regionu, izostaje na neki način u celoj Evropi jer sve ovo što se događa je potpuno nova situacija".

"Pokazalo se da pod tom vrstom pritiska Evropa nema jedinstveni odgovor oko problema izbeglica. I to je proizvelo različite reakcije između država članica EU i između država članica i onih koje to nisu. Nažalost, prva reakcija je bila "brigo moja pređi na drugoga", dodala je ona.

Prema njenim rečima, pokazalo se da ta "briga" neće ni na koga drugog da pređe i da je to "briga naša".

"Ako se za nju ne pobrinemo zajednički nema rešenja i to momentalno, jer smo u istom loncu. Da se koliko-toliko pristojno ponašamo i pomognemo ljudima koji su tu došli u ogromnom broju i u velikoj nevolji", ocenila je ona.

Vesna Pusić dodaje da treba nastojati da se dođe do trajnog rešenja.

"A to je razgovor sa Turskom, Jordanom i Libanom. Na malo duži rok, ali ne predugi, valja razmišljati i o jednom širem savezu koji će biti u stanju da zaustavi rat u Siriji i Iraku. Bez toga možemo se mi Hrvati i Srbi svađati koliko hoćemo, ali problem se neće rešiti. Samo će se povećavati", rekla je ona.

Izvor: B92
Foto: Beta
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti