O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nije bilo garancija da Tači neće biti u Elbasanu
08. Oktobar 2015. godine
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u na utakmicu Albanija-Srbija ne ide jer nije dobio garancije da tamo neće biti kosovski premijer Hašim Tači.
On je istakao da bi u suprotom Srbija bila ponižena.

Vučić je naglasio da njegova odluka da ne ide u Elbasan nije doneta iz bezbednosnih razloga, jer njega to ne zanima i precizirao da ukoliko predsednik vlade jedne države negde dolazi moraju biti ispunjeni određeni uslovi, a nisu.

"Nisam dobio garancije da tamo neće biti ljudi o kojima sam govorio. Nisam otišao, jer bi Srbija bila ponižena", rekao je Vučić i ponovio da ga bezbednosni razlozi ne zanimaju, niti to što "neki magarac preti njegovim naočarima iz Srebrenice", rekao je premijer.

Vučić je dodao i da odluka takođe nije imala veze sa odnosima dve zemlje.

"Očigledno da se sve politizovalo, napravilo se bezbroj problema koje sam želeo da izbegnem. Dao sam blagu i umirijući izjavu, kakvu mislim da državnici treba da daju i nisam na papir stavio sve što sam mislio", podvukao je Vučić.

Premijer Srbije izjavio je da je ambasador Albanije u Beogradu, koji je odbio da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova zbog kamenovanja autobusa sa fudbalerima Srbije, postupio nediplomatski i da zbog toga neće moći u narednih šest meseci da kontaktira sa srpskim zvaničnicima.

Vučić je rekao da ambasadori imaju pravo na takvu reakciju, a da Srbija može da ih u tom slučaju proglasi personom non gratom ili da šest meseci ne bude u kontaktu sa predstavnicima Srbije.

"Moja odluka je da ne kvarimo odnose na taj način i šest meseci neće moći da dođe do mene, ni do drugih zvaničnika. Takvo ponašanje ne moze da se toleriše", rekao je Vučić.

Dodao je da želi da razume Albance, u smislu da su oni hteli da pošalju najbolju sliku a ne takav incident, ali da to ni na koji način ne može da opravda nediplomatske poteze albanskog ambasadora.

Vučić je dodao da je razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, da je Rama primio sprske studente, da će on primiti albanske studente, te da će dve zemlje nastaviti da sarađuju.

Izvod: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti