O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Nema izbora
19. Oktobar 2015. godine
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora u narednom periodu "jer bi to bilo neodgovorno".
„Moja odluka je da ne idemo na izbore“, izjavio je premijer tokom gostovanja na televiziji Pink.

Kako kaže, „dobro je da nemamo izbore još najmanje šest meseci jer bi bilo neodgovorno u trenutku kada imamo Unesko (ulazak Kosova) i kada nas očekuje otvaranje poglavlja“.

„Da li će ih biti za šest, osam ili deset meseci, ne znam, ali u narednih tri četiri, pet, neće ih biti. Moj posao je da donosim odluke u interesu građana“, rekao je premijer.

On je dodao da se izbora ne boji i da nije zainteresovan da bude predsednik Vlade Srbije, a da za to nema poverenje građana.

Vučić je rekao da prema istraživanjima Srpska napredna stranka ima veći rejting sama, nego sa koalicionim partnerima i da i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka znaju ko bi dobio izbore u Srbiji.

Kako kaže, ima primedbe na rad nekih ministara jer bi mogli da rade bolje, ali da većina njih dobro radi i da se "njihov rad često potcenjuje".

Vučić je, upitan o tome koliko je zadovoljan radom ministarstva prosvete i zdravlja, rekaoo da prosveta i zdravstvo najviše zaslužuju povećanje plata i da je Vlada dogovorila da se obnove sve škole i bolnice.

Osim toga, Vučić je, komentarišući izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu, izjavio “da je naše da se borimo za svoju zemlju, državu i narod”.

"Pitanje je da li ćemo imati rasplet kakav mi želimo, ali ne želimo da unapred prihvatimo ono što je najlošija varijanta za nas... Borićemo se mirnim demokratskim sredstvima, pameću, političkom i diplomatskom snagom", rekao je Vučić.

Kaže i da poznaje Kostića, te da su razgovarali, ali da ništa ne može loše da mu odgovori, kao i da je ponosan na Srbiju što Kostića sutra neće nazivati izdajnikom.

"Ne mogu da se saglasim sa njegovom izjavom i on ima pravo na stav i mišljenje. Ali video sam i šta kaže Koštreš i ovaj član Pajtićeve vlade i Mićunović o neuspešnom projektu Republike Srpske, potpredsednik SPS da ćemo da kupujemo Kosovo... Loše je vreme za takve izjave, pogotovo u trenucima kada pokušavamo da odgovorimo države da ne glasaju za ulazak Kosova u Unesko", poručio je on.

On je podsetio i da su od kada je predsednik vlade samo dve države priznale Kosovo kao državu.

Premijer je istakao da veruje da će platforma za pregovaračko poglavlje 35, koje se bavi pitanjem Kosova i Metohije, biti povoljnija za Srbiju i drugačija nego što je nacrt koji se pojavio u javnosti, kao i da amandmana koji su predložile Nemačka, Velika Britanija i Hrvatska - neće ni biti.

"Moje pitanje je šta je što možemo da promenimo. Verujem da amandmana neće ni biti i da će nešto drugačiji i povoljniji biti predlozili iz platforme za pregovaračko poglavlje 35", rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija treba da ostane na evropskom putu jer tako postaje jača.

"Moj posao je da isplatim svakog meseca plate i penzije za 2,5 miliona ljudi, koje ni jednog meseca ne smeju da kasne, a mora da ih bude za sledeći mesec. Čak 60 odsto robe mi izvoziomo u EU, šta ako se odreknemo onih kojima izvozimo toliko procenat naših roba, uključujući i region u koji izvozimo još 13 odsto", rekao je Vučić.

On je dodao da predstavnici Vlade Srbije nikada nisu videli polovinu stvari za koje druge stranke tvrde da su videli, kakve su amandman i cela platforma za pregovaračko poglavlje sa Evropskom unijom o Kosovu.

Upitan o tome da li je neko od njega tražio da prizna Kosovo, Vučić je rekao da to od njega niko nije tražio.

"Niko mi nije rekao priznam nezavisnost Kosova. Sa mnom se tako ne razgovara. Da me neko pitao ja bih rekao dobro, to je tvoje mišljenje, tako neki i u Srbiji misle", rekao je Vučić.

Osim toga, istakao je i da Srbija nije ni blizu kraja priče o Kosovu i Metohiji da bi neko otvarao druga pitanja (Vojvodinu i Rašku oblast) i poručio da će se uvek boriti i štititi svoju zemlju.

"Srbija nije ni blizu kraja priče o KiM da bi neko kretao u neke druge priče. Borićemo se i štitićemo svoju zemlju", poručio je Vučić.

Predsednik Vlade je izjavio da je uvođenje takse za Radio-televiziju Srbije zakonska obaveza, jer ta kuća mora da bude samostalnija.

On je rekao da je taksa za sada 500 dinara, ali da to može i da se promeni.

"Dve godine pretplate nije bilo, onda smo doneli zakon, tražili su i Evropska unija i OEBS, mora da bude veća samostalnost", naveo je Vučić odgovarajući na pitanja koja mu je ranije postavio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Podsećamo, Vučić je na početku svog mandata obećao ukidanje TV pretplate za RTS. Zakonom je određeno uvođenje takse koja će morati da se plaća do 5. u mesecu i počinje da se primenjuje od 1. januara 2016. godine.
"Nemoguće da vodim vladu bez podrške Nemačke"

Premijer Vučić je izjavio je da je nemoguće da vodi Vladu Srbije bez podrške Nemačke i dodao da ima puno poverenja u Nemačku i kancelarku Angelu Merkel, ali i da je isto tako nemoguće da vodi vladu koja bi uvela sankcije Rusiji.

"Baš me briga šta će neko drugi da kaže o njoj, baš me briga šta će neko drugi da kaže o Nemačkoj - ja verujem u nemačku reč. Oni su meni dali reč i ja u njihovu reč verujem kao što mislim da i oni veruju u moju reč", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Kako je naveo, svestan je potrebe nemačke podrške i dodao da li neko smatra da smo junačenjem i hrabrošću pobedili Hrvate prilikom njihove ekonomske agresije ili pametnom i mudrom politikom jer su Nemci rekli šta je pravda.

"Još bi nam kamioni bili na Batrovcima - toliko o našoj snazi ali u tome jeste naša snaga - hoće da nas čuju i saslušaju. Da vodim vladu bez nemačke podrške je nemoguće, borio sam se za tu podršku i neću bez nje...kao što neću da vodim vladu koja će da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji", ponovio je Vučić.

On je podsetio da kada je rekao da Srbija neće uvoditi sankcije dok je ova vlada da to znaju i Rusi, a i svi drugi i da ga više o tome niko ništa i ne pita.

U tom smislu najavio je i posetu Moskvi 27. oktobra, rekavši da će to biti najveća poseta do sada, i da će se razgovarati na ozbiljan način, da će se sresti mnogi ministri "maltene vlada na vladu", da će biti održan i Biznis forum...

Na pitanje direktorke Tanjuga Branke Đukić da li je moguće u sadašnjoj situaciji biti prijatelj sa svim tim zemljama Vucičh je rekao da je nemoguće biti "ne znam kakav prijatelj", ali da je moguće da nas mnogi uvažavaju.

"Da imate svoj stav i da vas uvažavaju kao one koji drže do sebe i zemlje koja postsuje dogovoreno" rekao je premijer.

On je dodao i da će u Madridu sledeće nedelje biti sastanak Evropske narodne partije na kom će biti i nemačka kancelarka Merkel ali i mnogi drugi lideri zemalja, predsednici svojih partija, gde će i on učestvovati i gde će razmeniti iskustva.

"Znamo da stvari pre nego što stignu u Brisel prvo svrate do Berlina pa onda u Brisel", rekao je Vučić.

U tom smilsu Vučić se osvrnuo i na proslavu godišnjice SNS i dodao da je ponosan da su svi ambasadori pozdravljeni i da niko nije dobio ni zvižduk, pa ni ambasador Hrvatske.

Dodao je da je ponosan na članove SNS i dodao da su time pokazali šta Srbija želi i šta je srpsko gostoprimstvo.

On je rekao da je ambasador Velike Britanije Denis Kif napustio salu na dva minuta i za dva se i vratio i da jue bio na koktelu nakon obeležavanja godišnjice.

"Kusturica je bio moj dragi gost i hvala mu na tome što nas je počastvovao svojim prisustvom, Denis Kif je bio moj dragi gost i hvala mu na tome što nas je pocacstvovao svojim prisustvom", dodao je Vučić.

Kako je rekao Kusturica je mnogo veći od njega da bi smeo da ga pita za njegove govore, a da se podrazumeva da niti on Kifu niti Kif njemu može nešto tako da govori.

Premijer se izvinio i ambasadorki Venecuele zbog greške protokola te njeno ime nije pročitano juče i podsetio da nas je ta zemlja podržala i kada je bila rezolucija kada su hteli da nas proglase za genocidni narod u SB UN.
"Srbija nema ignorantski odnos prema RS"

Srbija i Republika Srpska i pored nekada različitih stavova imaju najbliže moguće odnose, ponovio je Aleksandar Vučić.

"Srbija i RS imaje nešto što je veoma vredno i važno...ne moramo da se slažemo u svemu", rekao je Vučić, dodajući da se nikada nije čula teška reč niti se u Srbiji vodi kampanja u medijima protiv RS.

Naprotiv, napravljeni su najbliži mogući odnosi, a posebno je, kaže, ponosan što je na svečanosti povodom sedme godišnjice postojanja SNS okupio sve lidere RS.

Konstatovao je da Srbija nema ignoranstki odnos prema RS, da gledamo da Srbiju ne zaglavimo duboko u probleme u BiH i da sačuvamo Srbiju od bilo kakve destabilizacije.

Primetivši da je u poslednje vreme u svakoj zemlji u regionu bilo elemenata destabilizacije, konstatovao je da u Srbiji to nije slučaj.
"Ni o Šešelju ne govorim loše, još manje ću o Nikoliću"

Premijer je rekao da kao što nije izgovorio lošu reči o lideru radikala Vojislavu Šešelju, još manje će nešto loše reći o predsedniku države Tomislavu Nikoliću.

Vučić je time odgovorio na Šešeljevo pitanje o tome da li mu prija to što Nikolić u javnosti govori da je njegov politički otac. Kako je rekao, aktuleni predsednik Srbije uradio je mnogo važnih stvari za zemlju i omogućio da dođe do promena.

"Tomislav Nikolić je prvi odustao od mesta predsednika stranke da bi bio predsednik svih građana, uspeo je da pobedi režim DOS-a u nemogućim uslovima i omogući da se Srbija menja. Mislim da svoj posao obavlja pristojno i dobro", rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje Šešelja zašto ne pristaje na TV duel sa njim rekao da je on mali čovek i mali političar i za mnogo slabije lidere od Šešelja.

"Ne mogu da izađem na kraj ni sa živkovićima i pajtićima, a kamoli sa njim", odgovorio je Vučić.

Upitan da li se čuo sa Šešeljem nakon njegovog povratka iz Haga, Vučić je odgovorio da nije, ali da ne bi imao ništa protiv, kao što se čuo i sa liderom DS Bojanom Pajtiće i da mu se lično izvinio nakon što je funkcioner SNS Zoran Babić nazvao DS ''petom kolonom''

Vučić je rekao da je lidera DS pozvao telefonon i da mu nije teško to ni javno da kaže.

''Uzao sam telefon svoj i koji on ima, okrenuo i rekao - ja mislim sve najgore o DS i vašoj politici, molim te oprosti zbog ovoga. To u Srbiji ne sme da se dešava. I to sam rekao Bojanu Pajtiću'', rekao je Vučić.

Na pitanje šta mu je Pajtić odgovorio, Vučić je naveo da ne prepričava razgovore i da je rekao ono što je bio povod njegovog poziva.

''Nikada razgovore u četiri oka ne prepričavam'', rekao je Vučić.

Šešelj je Vučiću uoči njegovog gostovanja u Teškoj reči postavio 20 pitanja, koja je saopštio na konferenciji za novinare, a među njima i o tome kako će reagovati na odluku svog sina Danila Vučića da posle 18 rođendana u decembru ove godine pristupi SNS.

Vučić je na to pitanje odgovorio: "Tačno je, moj sin puni 18 godina u decembru, a bio je na manifestaciji u Sava centu (proslava 7. godina od osnivanja SNS) i jurio je (Emira) Kusturicu, najviše mu se dopao njegov govor".

Vučić je tom prilikom uputio pozdrave sinovima Vojislava Šešelja, Vladimiru, Mihajlu, Nikoli i Aleksandru.
"Nisam protiv kritike, pogađaju me samo neistine"

Premijer je poručio da nije protiv kritike, da ih prihvata, ali da se bori protiv laži i da neće dozvoliti da se govore neistine.

"Pošteno je da otvorim svoje srce prema narodu, ne da glumim nekog voštanog. Mene pogađa i neću da dozvolim da se govore neistine", rekao je Vučić na TV Pink.

Primetivši da je list Politika "najžesći opozicioni" list rekao je da ipak i da nikada nije zvao da bilo šta kaže i da se meša.

"Kritiku mogu da trpim, laži ne", ponovio je, podsetivši na sve afere koje su se proteklih meseci pojavljivale, te da je sa poplavama prošle godine razumeo kako "rade grupe za pritisak, bez i jedne trunke istine".

Podsetio je da se po medijima pisalo da u Obrenovcu "plivaju leševi", da ih nose u visoke peći u Lazarevcu, te da je tada shvatio da "kreće opšti napad laži i izmišljotina".

"To je bio prvi pokušaj rušenja vlade", kazao je Vučić i podsetio i na aferu helikopter, kada se pisalo da su novinari bili na aredoromu Nikola Tesla da dočekaju bolesno dete koje je prevozio vojni helikopter 31. marta.

“Nije bilo novinara tamo, to je laž”, rekao je premijer.

Podsetio je i na aferu Zapadna Tamnava, "brutalnu kampanju BIRN-a", ali i na zahtev da se na uvid javnosti daju ugovori za Fijat i Er Srbiju.

"Moj posao je da štitim, čuvam i da radnici rade. Fijat je težak ugovor, sve je zacrnjeno, pa su onda odmah odustali. Za Er Srbiju su mi isisavali krv i ništa se nije našlo sporno u njemu", rekao je Vucić.

On je, međutim, gostujući u emisiji "Teška reč", pokazao fotografiju nezavršene kuće koja je trebalo da bude prihvatilište za hendikepiranu decu, poručivši da su "ljudi iz DS uzeli novac iz Fonda za kapitalna ulaganja", ali da ona ni danas nije završena, "a pare potrošene".

"Milion evra je uzeto za to prihvatilište", podsetio je Vučić.

Podsetio je i na reči reditelja Emira Kusturice koji je rekao da nije čudo što je "baš Britanac doneo vest da ulazak u EU znači priznavanje Kosova", te kazao da je ispaio kriv i za taj govor, što ga nije cenzurisao.

"Juče sam bio kriv što nisam cenzurisao Kustricu, što nisam režirao režiseru", istakao je Vučić.

Takođe se osvrnuo i na aferu prosluškivanje i rekao da lidera DS Bojana Pajtića niko nije priosluškivao i da se on plaši poligrafa "kao đavo krsta".

Kaže za sebe da nije mašina, digitron, da je čovek "od krvi i mesa", kojeg pogodi nepravda.

"Smem svakome da kažem šta mislim. Prvi dolazim na posao i poslednji odlazim...Za mene nema razlike da li je sreda ili subota. Ja živim za svoj posao, živim da dođem do rezultata", rekao je premijer.

Izvor: B92
Foto: Beta, AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti