O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Ne" Kosovu u Unesku, nastavak puta ka EU
21. Oktobar 2015. godine
Na sastanku državnog i crkvenog vrha i predstavnika SANU zaključeno je da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u Unesku. Srbija ostaje na putu ka EU.
Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na sastanku u zgradi Predsedništva, pozvali su članice Uneska da zahtev "Kosova" i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace.

Oni su istakli da Srbija neće priznati nezavisnost "Kosova" i da će nastaviti put ka članstvu u EU, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

Na danas održanom sastanku, kome su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sa savetnicima, predsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić i Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, patrijarh srpski gospodin Irinej sa članovima Sinoda SPC i predsednik i predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladimir Kostić, Maksimović doneti su i usaglašeni sledeći zaključci:

1.Sve institucije i državni organi Republike Srbije oštro se suprotstavljaju prijemu „Kosova“ u članstvo Unesko i pozivaju članice Izvršnog saveta i Generalne konferencije pomenute međunarodne organizacije da zahtev „Kosova“ i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace. Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije i svako otimanje te baštine značilo bi nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svetskog kulturnog nasledja na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području.

2.Republika Srbija neće priznati nezavisnost „Kosova“ i boriće se za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog bića srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, svesni teške realnosti na terenu, a posebno zbog pogleda u drugačiju i bolju budućnost kako za Srbe, tako i za Albance na Kosovu i Metohiji, država Srbija, Srpska pravoslavna crkva i SANU smatraju da je neophodno sve probleme rešavati na miran način i uz dodatne napore za uspostavljanje boljih odnosa sa Albancima. Podrška stvaranju Zajednice srpskih opština kao instrumenta zaštite kolektivnih političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji biće jedan od prioriteta državne politike u narednom periodu.

3.Srpska država nastaviće svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, uz održavanje i unapredjenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama. Takodje, dijalog u Briselu izmedju Beograda i Prištine trebalo bi da se nastavi, a srpska Vlada i njena delegacija imaju punu slobodu, u okviru Ustava Republike Srbije, da donose kompromisna rešenja, kojima bi Srbi i Albanci trasirali bolju saradnju i zajednički život u budućnosti.

4.Posebno je razmatran položaj Srba u celom regionu, potvrdjena odgovornost i posvećenost Srbije dobrobiti Srba izvan Srbije, i posebno je istaknuta potreba još veće i značajnije saradnje i konkretizacije specijalnih i paralelnih veza koje Republika Srpska ima sa Srbijom, kako na polju, razvoja ekonomskih odnosa i infrastrukturnih projekata tako i u sferama kulture, umetnosti i sporta.

5.Svi organi i institucije Republike Srbije, u jeku migrantske krize i destabilizacije regiona, prepoznaju regionalnu saradnju, stvaranje boljih i viših oblika zajedništva i kooperacije sa drugim zemljama u regionu kao vitalni državni i nacionalni interes. Srbija će dati aktivan doprinos tome da mir i ekonomski prosperitet u našem regionu postanu glavne teme, umesto političkih zadjevica.

6.Svi prisutni su se saglasili da je potrebno da u društvu vlada otvoren, kontinuiran dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima, da ne postoje tabu teme i da je postojanje različitosti dokaz srpske tolerantnosti, srpske otvorenosti i srpske snage.

7.Po usaglašavanju osnovnih elemenata politike koju moramo da vodimo, potrebno je postići najviši stepen akcione sabornosti i jedinstva u sprovodjenju politike oko koje su se saglasili najviši državni organi, Srpske pravoslavne crkve i SANU, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti