O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Fronteks će nadgledati granicu SRB i HR
26. Oktobar 2015. godine
Evropska komisija je saopštila da su lideri zemalja Zapadnog Balkana dogovorili akcioni plan od 17 tačaka za suočavanje sa izbegličkom krizom.
Kao jedna od najvažnijih tačaka navedena je odluka da Grčka mora da obezbedi još 30.000 mesta za izbeglice do kraja godine, kao i da mora da pruži podršku organizaciji UNHCR da na njenoj teritoriji otvori prihvatne centre za još 20.000 ljudi.

Takođe, navedeno je da će UNHCR otvoriti prihvatne centre za 50.000 izbeglica duž zapadnobalkanske rute, međutim nije navedeno u kojim državama.

Predlozi za rešenje problema sa granicama izneti su u tački 13, gde je navedeno da je neophodno završiti i staviti u funkciju akcioni plan EU i Turske, potpuno koristiti dogovor o readmisiji između EU i Turske, kao i nastaviti sa procesom vizne liberalizacije, što je bio jedan od uslova Turske za nastavak saradnje.

Nastaviće se zajedničke operacije u vodama oko Grčke, pripadnici Fronteksa će dobiti pojačanje na granici Bugarske i Turske, Grčka i Makedonija će morati da uspostave bolju saradnju na granicama, sa povećanim aktivnostima organizacije UNHCR.

Takođe, Fronteks će vršiti registraciju izbeglica u Grčkoj, a nadgledaće granične prelaze i registraciju na tačkama prelaza između Srbije i Hrvatske, dok će 400 policajaca biti raspoređeno u Sloveniji, kroz narednih nedelju dana.

Za sprovođenje ovih odredbi, finansijska podrška bi stizala iz finansijskih institucija, bez navođenja na koje se konkretno obaveza upućuje.

"Posle održanog sastanka mogu da zaključim da su svi lideri država svesni svoje odgovornosti. Politika prebacivanja ljudi dalje mora da bude zaustavljena. Izbeglice moraju da budu registrovane, bez registracije nemaju nikakva prava", rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

U tekstu se navodi da je nužno da zemlje pogođene izbegličkom krizom sarađaju, razmenjuju informacije i ograniče kretanje "onim izbeglicama koje ne bi trebalo da pređu granicu druge zemlje na ilegalan način jer u suprotnom može da dođe do humanitarne tragedije.

Prema rečima nemačke kancelarke Angele Merkel, Evropa je kontinent solidarnosti i sve države koje su učestvovale na samitu su izrazile spremnost da na human način prime izbeglice i saglasile su se o otvaranju novih 100.000 mesta za njihov prihvat.

U akcionom planu se ni u jednoj tački ne pominje Mađarska, što potvrđuje prethodne najave da premijer Mađarske Viktor Orban nije učestvovao u radu samita, već je samo bio prisutan kao posmatrač, uz obrazloženje da se Mađarska ne nalazi više na zapadnobalkanskoj ruti izbeglica, posle podizanja ograda na svojim granicama.

Izvor: B92
foto: Beta/AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti