O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tanjug se gasi, zaposlenima samo otpremnine
04. Novembar 2015. godine
Novinska agencija Tanjug zvanično je prestala da postoji 31. oktobra kada je izbrisana iz registra Agencije za privredne registre.
Zaposleni će dobiti otpremnine i oktobarske plate, pišu beogradski mediji u izdanjima od srede.

"Zvanično nismo obavešteni, ali nezvanično smo dobili informaciju da je agencija Tanjug zvanično prestala da postoji i da će zaposlenima biti isplaćena oktobarska plata, kao i da će svi zaposleni dobiti otpremnine po zakonu. Visina otpremnine još nije definisana, jer ima različitih rešenja i sve to mora da se uskladi", rekao je za list "Danas" predsednik sindikata Tanjuga Marko Dragišić i dodao da će oko 180 zaposlenih biti upućeno na biro rada.

Upitan da li su tačne informacije da se gasi Tanjug da bi sa radom otpočela nova agencija pri Vladi sa mnogo manje zaposlenih, Dragišić odgovara da nema takvu informaciju, ali da ima saznanje da bi Vlada Srbije na sednici trebalo da raspravlja o Tanjugu.

"Zaključci sa tog sastanka ne moraju obavezno da budu deo saopštenja, ali će se sigurno naći na stranicama Službenog glasnika", rekao je Dragišić.

List "Blic" na svom interent izdanju piše da je Vlada je donela uredbu o gašenju agencije Tanjug, na osnovu koje će zaposleni dobiti sve plate, a imovina Tanjuga preći u Direkciju za imovinu.

Rok za privatizaciju 73 medija istekao je 1. novembra, a nove vlasnike dobilo je njih 36.

Ostali mediji, za koje nije bilo zainteresovanih, trebalo bi da u narednih mesec dana ponude besplatne akcije zaposlenima. Ukoliko oni te akcije odbiju, kako nalaže zakon, taj medij se gasi.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je zaprepašćeno što nije omogućeno da zaposleni u agenciji Tanjug, kao i ostali zaposleni u medijima, ostvare pravo na prenos kapitala bez naknade.

Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji nacionalna novinska agencija, pa i sva prava na prenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti