O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srbija neće ostati nema na gaženje sporazuma
11. Novembar 2015. godine
Odlukom ustavnog suda o suspenziji Sporazuma o ZSO Priština ubija dijalog i svako međusobno poverenje, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Tanjug

Đurić je rekao da ovaj čin Prištine znači gaženje, ubijaje, bacanje pod noge samog dijaloga i svakog poverenja koje je neophodno da postoji u dijalogu, i to iz krajnje prizemnih političkih ciljeva.

"Srbija neće ostati nema pred bacanjem pod noge i pred gaženjem osnova Briselskog sporazuma i temelja našeg razumevanja sa Prištinom - da na mirnoj osnovi i u međusobnom dijalogu tražimo rešenja za sve probleme, a ZSO je fundamentalna i najvažnija obaveza iz tog sporazuma", rekao je Đurić.

Navodeći da ova odluka sigurno ne pada slučajno dan nakon fijaska koji je Priština doživela u Unesku, Đurić je izrazio uverenje da ćemo baš kao što smo istrajnošću, upornošću i posvećenim radom uspeli da zaštitimo naše svetinje u pokrajini, uprkos ovom neodgovornom činu "izgurati" naše i doći do naših ciljeva na Kosovu i Metohji kada je reč o pravima za naš narod.

Kako je ocenio, ovakav potezi Prištine pokazuje koliko je premijer Aleksandar Vučić pre nekoliko dana bio u pravu kada je rekao da Priština nema ni najmanju nameru da sprovodi ono što je Briselskim sporazumom dogovoreno.

Đurić kaže da se postavlja pitanje ako ZSO za Prištinu ne postoji kao deo Brisleskog sporazuma da li je za Prištinu Briselski sporazum uopšte postojeći i da li ima ikakve ambicije i planove da ono za šta su njeni najviši predstavnici dali reč sprovodi u delo.

"Nama se čini da Priština ne da ne ispunjava svoje obaveze u dobroj veri, nego da Priština na najeklatantniji, najočigledniji, najvidljivi i na najbrutalniji mogući način gazi svoje obaveze koje je preuzela prema centralnoj vladi u Beogradu i prema Briselu", rekao je Đurić.

Ocenio je i da su vođe sepratističkog pokreta u Prištini nezadovoljne sopstvenim fijaskom u unutrašnjoj politici i na međunarodnom planu posegle za rušenjem temelja odnosa Beograda i Prištine, a to je Briselski sporauzum.

"Nećemo ostati nemi na gaženje. Kao što smo štitili nase interese kada je reč o slučaju Unesko, tako ćemo zaštiti i naše interese ovde i budite sigurni da ZSO, uprkos tome šta rade i govore vođe sepratističkog i iredentističkog pokreta, ostaje u samom vrhu prioroteta politike Vlade Srbije", istakao je Đurić.

Kosovski ustavni sud je u vezi sa zahtevom za ocenu ustavnosti odluke o formiranju ZSO, jednoglasno odobrio privremenu meru kojom se obustavlja sprovodenje daljih pravnih radnji u procesu formiranja ZSO.

Izvor: B92
Foto: Tanjug


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti