O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ne slažemo se o KiM, ali zašto da rušimo Vučića
13. Novembar 2015. godine
SAD nemaju nijedan razlog da ruše vladu premijera Aleksandra Vučića, izjavio je američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi.
On je istakao da su SAD veoma zadovoljne radom srpske vlade na čelu sa premijerom.

"Razgovarao sam sa Vučićem i jasno sam mu rekao 'Amerika ne ruši vašu vladu, nemamo nijedan razlog za tako nešto'", istakao je Kirbi na pitanje Blica da li je razgovarao sa premijerom povodom tvrdnji da neke zapadne zemlje rade na obaranju Vlade Srbije.

Američki diplomata je nabrojao niz stvari koje vlada i premijer Vučić rade, a sa kojima su SAD zadovoljne, kao što su: zalaganje za ulazak Srbije u EU, konstruktivno učešće u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, uspostavljanje saradnje s Albanijom, Vučićevi odlasci u Srebrenicu, protržišne ekkonomske reforme, plodni odnosi sa Amerikom u ekonomiji i vojnoj saradnji.

"I za sve to dobro sto Vlada Srbije radi najzaslužnji je upravo premijer", rekao je Kirbi i zapitao: Pa znate li nekog člana vlade koji se snažnije zalaže za ulazak Srbije u EU od Vučića"?"

Zašto bismo radili protiv njega, ponovo je zapitao Kirbi i dodao: "Zasto bismo obarali njegovu vladu"?

"Tako nešto ne bi imalo nikakvog smisla", naveo je nave je Kirbi koji ocekuje da najnovija dešavanja u Unesku sa Kosovom, kada su SAD i Srbija bile na suprotnim stranama, neće uticati na pogoršanje odnosa dve zemlje.

Prema njegovim rečima, saradnja u brojnim drugim oblastima je veoma dobra.

"Poznato je da se Srbija i Amerika ne slažu oko pitanja vezanih za status Kosova, ali opet, slažemo se oko aktuelnog prcesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU, koji ne podrazumeva zvanično priznanje Kosova od Srbije", naveo je američki diplomata.

I oko Kosova smo, kazao je, dakle, za prethodnih nekoliko godina postigli važan napredak u razumevanju.

"S druge strane, veoama dobro sarađujemo po nizu drugih pitanja, a SAD imaju izdašne programe pomoći za Srbiju. Mislimo da nema razloga da se zbog razlika u Unesku ti naši dobri odnosi menjaju", objasnio je Majkl Kirbi.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti