O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
One koji ne poznaju srpske običaje ljubim triput
26. Novembar 2015. godine
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Zagrebu da će u bilateralnu posetu Hrvatskoj verovatno doći na proleće.

"Računam da bi to mogao da bude februar ili mart, ako ne bude vanrednih izbora, što mislim da nije dobro za Hrvatsku", rekao je Nikolić novinarima po završetku samita Procesa Brdo-Brioni.

Na pitanje novinara da li ga je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala u posetu Zagrebu, Nikolić je rekao da se u utorak uveče nakratko sastao sa njom i da mu je rekla da će za Božić ići na Kosovo da poseti hrvatske vojnike.

“Rekla je i da bi me odmah pozvala, ali da čeka da se konstituiše hrvatska vlada”, dodao je Nikolić.

Upitan da li se Grabar Kitarovićeva naljutila zbog toga što ju je dolazeći na samit poljubio tri puta, Nikolić je rekao da je to njegov običaj.

"Sada je i ona upoznala srpski običaj, kao što je prethodno imao priliku i bivši predsednik Ivo Josipović. Volim da one koji ne poznaju naše običaje poljubim tri puta i ne vidim u tome ništa loše", dodao je.
"Bajden razume naš stav prema NATO"

Nikolić je izjavio da je u razgovoru sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajednom u Zagrebu bilo reči o saradnji u Jugoistočnoj Evropi, stavu Srbije prema NATO i migrantskoj krizi, kao i da je Bajden pružio punu podršku Srbiji na evropskom putu.

Bajden je zadovoljan napretkom koji smo postigli u saradnji u Jugoistočnoj Evropi i potpuno podržava želju Srbije da ispuni sve uslove kako bi postala članica EU, rekao je Nikolić.

"On je rekao da je obavešten i saglasan s tim da je naš stav da Srbija nema nameru da traži prijem u NATO i da on to potpuno razume, ali da će podržati ostale zemlje članice bivše Jugoslavije da postanu članice NATO", dodao je Nikolić.

Američki predsednik, rekao je Nikolić, ima puno pohvala za odnos Srbije prema migrantskoj krizi i migrantima kao ljudima posebno.

"On se se nada da će to proteći tako da Srbija nema dodatnih napora, pri čemu je mislio na eventualno zatvaranje granica nekih država u Evropi koje bi ugrozilo Srbiju, koja ne bi zatvorila granice ili koja bi dobijala dalje migrante nekim drugim kanalima, recimo iz Turske, preko Bugarske", rekao je predsednik Srbije.

Sjedinjene Američke Države podržavaju doprinos Srbije u prevazilaženju bezbednosnih izazova, pozitivan odnos prema migrantskoj krizi, kao i doprinos miru i stabilnosti u regionu, rekao je Bajden tokom susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Zagrebu, saopštila je prethodno Služba predsednika za saradnju s medijma.
"Jahjaga naglašava da je Kosovo država, a ja onda odgovorim..."

Nikolić je rekao da Beograd i Priština treba da nastave da pregovaraju, ali otvoreno i iskreno, a da ono što je dogovoreno treba i da ispune.

Prema njegovim rečima, tokom samita Brdo-Brioni razgovor je vođen u veoma prijateljskom tonu, ali kako je dodao, uvek ima varnica sa kosovskom predesednicom Atifete Jahjagom, koja po azbučnom redu govori ranije i uvek naglašava da je Kosovo država, na šta predsednik Srbije uvek precizira u kom je Kosovo statusu.

"Ja onda odgovorim u kom je Kosovo statusu i da je to večiti statusi da bi bilo bolje da pregovaramo, ali iskreno i otvoreno i da ono što dogovorimo i ispunimo", rekao je Nikolić novinarima.

Prema njegovim rečima, Srbija se ne zaklanja iza odluke ni jedne druge institucije ukoliko predsednik države ili predsednik vlade nešto dogovore, Srbija to uvek ispuni.

On je podestio da je Priština samo jedan dan po potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prepustila Ustavnom sudu da odmah suspenduje onaj deo Briselskog dogovora koji se tiče Zajednice srpskih opština.

Jahjaga, kako je dodao, ne može da govori o suštinskoj autonomiji a o tome da je to najmladja država na Balkanu bi "mogla da kaže nešto tek posle odluke Saveta bezbednosti."

Nikolić je rekao da je na samitu bilo reči i o tome koliko je vlada Srbije učinila u dosadašnjim reformama, ocenivši da bi Evropska unija trebalo da Srbiju ohrabri otvaranjem poglavlja.

"Ja sam zamolio i na skupu i posebno (američkog) potpredsednika (Džozefa) Bajdena da utiče na Evropsku uniju da tu vladu ohrabri otvaranjem poglavlja zato što je nemoguće da neko uradi toliko posla i da ne otvori ni jedno poglavlje tim pre što to otvaranje poglavlja ne predstavlja prijem u Evropsku uniju, ali predstavlja veliko ohrabrenje da ono što radite, radite dobro i da to što ste uradili dobro se jednom konačno valorizuje i kroz stav Evropske unije", rekao je Nikolić.

Izvor: B92
Foto: @predsednikrs

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti