O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Putin za saradnju i s koalicijom na čelu sa SAD
27. Novembar 2015. godine
Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija spremna da sarađuje s koalicijom koju predvode SAD protiv Islamske države.
On je dodao nakon razgovora sa francuskim liderom Fransoa Olandom da je Rusija otvorena za bližu saradnju i sa Francuskom i sa koalicijom na čelu sa SAD o izboru ciljeva ID, prenosi AP.

Kako je javio Rojters, Putin je kazao da je tursko obaranje ruskog aviona akt izdaje zemlje koju je Rusija smatrala prijateljem.

Istovremeno, Putin je oštro kritikovao SAD zbog turskog obaranja ruskog aviona, ističući da je SAD trebalo da spreče svog koalicionog saveznika Tursku da načini takav potez.

Rusija će održati "ozbiljne konsultacije" sa SAD zbog obaranja ruskog aviona od turskih snaga, rekao je on, navodi AP.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije danas da se Turska još nije izvinila zbog obaranja ruskog vojnog aviona pre dva dana iznad tursko-sirijske granice, niti de ponudila garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni.
Oland i Putin različito o Asadu

Lideri Francuske i Rusije odlučili su da koordiniraju napade u Siriji protiv Islamske države i saglasili se da treba da pojačaju razmenu informacija, kako meta napada ne bi bili oni koji se bore protiv džihadističke grupe, izjavio je večeras u Moskvi francuski predsednik Fransoa Oland, posle sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"Napadi protiv Islamske države će biti intenzivirani i oni će biti koordinisani, pre svega da bi se uočio transport naftnih proizvoda", rekao je Oland na konferenciji za novinare.

Francuski predsednik je takođe rekao da za predsednika Sirije Bašara el Asada "nema mesta" u Siriji, dok je Putin na tu temu ponovio raniji stav Rusije da sirijski narod treba da odluči o sudbini Asada.

Oland se odmah po dolasku u Moskvu večeras sastao sa Putinom i ponovio zahtev za formiranjem koalicije za borbu protiv terorizma.

"Ta koalicija je neophodna i tu se slažemo", rekao je Putin i dodao da je spreman na saradnju.

Sastanak sa Putinom u mediji ma se komentariše kao važna etapa diplomatskog maratona francuskog predsednika, koji se jutros u Parizu sastao sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem. Oland se juče sastao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je obećala pomoć Francuskoj u borbi protiv terorizma.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti