O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bramerc: U planu bili zločini u Hrvatskoj i BiH
17. Decembar 2015. godine
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je zadovoljan odlukom da ponovi suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.
Kako navodi, ima dokaza da je postojao zločinački plan da se počne zločini u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"U žalbi smo izneli dva ključna pravna argumenta protiv oslobađajuće presude u prvostepenom postupku. Prvi argument bio je da Pretresno veće nije presudilo o velikom broju dokaza koje smo predočili i koji pokazuju da je postojao zajednički zločinački plan da se počine zločini u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini i da su Stanišić i Simatović doprineli sprovođenju ovog zajedničkog zločinačkog plana", rekao je Bramerc za današnje izdanje lista "Danas".

Prema njegovim rečima, drugi argument Tužilaštva bio je da je Pretresno veće pogrešno primenilo koncept "konkretne usmerenosti" prilikom donošenja odluke o tome da li su optuženi pomagali i podržavali počinjenje zločina.

"Žalbeno veće je prihvatilo naše argumente i naložilo ponovno suđenje u celosti, na osnovu važećih pravila", istakao je Bramerc.

Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski rekao je za "Danas" da ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću neće uticati na završnu strategiju ovog suda i dodao da će suđenje početi u dogledno vreme.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je u ponedeljak, 15. decembra, prvostepenu oslobađajuću presudu bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki i naložilo novo suđenje.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, a u proleće 2013. godine prvostepeno veće Tribunala oslobodilo ih je krivice po svih pet tačaka optužnice.

Izvor: B92
Foto: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti