O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pravoslavci širom sveta proslavili Božić
08. Januar 2016. godine
Pravoslavni vernici širom sveta, koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, proslavili su praznik Hristovog rođenja.
Vernici u Rusiji, Ukrajini, delovima istočne Evrope i Bliskog istoka pohitali su u crkve kako bi prisustvovali božićnim liturgijama, prenosi AP.

Svečane liturgije održane su u nekoliko stotina pravoslavnih hramova u Moskvi i u desetinama hiljada crkava Moskovske patrijaršije širom sveta.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je sinoć Božićnu liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi.

Bogosluženju je prisustvovao ruski premijer Dmitrij Medvedev, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao službi u Pokrovskom hramu u selu Turginovo u Tverskoj oblasti, gde su kršteni njegovi roditelji.

Božić su obeležili i ruski vojnici, koji učestvuju u vazdušnim napadima u Siriji.

Oni su prisutvovali noćnoj službi u jednom šatoru u ruskoj vazdušnoj bazi koji su ukrasili iznutra ikonama, a na ulazu u njega postavili su ljubičasta svetla.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i njegova porodica su, takođe, prisustvovali božićnoj liturgiji u seoskoj crkvi u regiji Ivano-Frankovsk, prenosi AP.

Kako je saopštila služba za odnose sa medijima ukrajinskog predsednika, Porošenko i njegova porodica molili su se za mir i pomirenje "na celoj teritoriji Ukrajine".

Pravoslavni Božić danas su proslavili i egipatski Kopti, narod pravoslavne hrišćanske vere, a ponoćnoj službi u crkvi svetog Marka u centru Kaira prisustvovao je predsednik Abdel Fatah el Sisi kao prvi egipatski predsednik koji dolazi na božićnu misu.

Međutim, ove godine službe u crkvama u Egiptu se odvijaju uz pojačane mere bezbednosti zbog mogućih napada islamskih ekstremista.

Policija je, uoči službi na Badnje veče i Božić, samo u Kairu detaljno pretražila više od 300 crkava kako bi otkrila eventualno podmetnute bombe, rekao je general policije Gamal Halava.

U blizini crkava širom zemlje postavljeni su kontrolni punktovi i privremeno zabranjeno zadržavanje automobila i motorcikala.

Praznik Hristovog rođenja proslavljen je i u Tbilisiju, prestonici Gruzije, gde je održana je tradicionalna božićna litija "Alilo" (slava Bogu) na kojoj su se prikupljali pokloni i dobra za one kojima je to najpotrebnije.

Ta viševekovna tradicija bila je zabranjena tokom vladavine Sovjetskog saveza, ali je obnovljena 2000. godine.

"Litija predstavlja pokušaj podele sreće sa svim ljudima koje bolest ili siromaštvo sprečavaju da proslave Božić. Otićicemo k svima njima i odnećemo im poklone", poručio je gruzijski sveštenik Kakaber Gogotšvili.

Izvor: B92
Foto: Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti