O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić prisilio Dodika da odustane od referenduma
11. Januar 2016. godine
Beograd -- Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je da je premijer Srbije izvršio pritisak na predsednika RS.
Kao sagovornik EU, od koga se imaju određena očekivanja, premijer Srbije Aleksandar Vučić uspeo je da prisili predsednika RS Milorada Dodika da povuče pretnju o napuštanju zajedničke bosanske policije i pravosudnih organa, a pre toga, raspiše referendum, ocenila je Biserko.

"To ne znači da Milorad Dodik neće nastaviti sa osporavanjem BiH kao države, što je uradio i na dan proslave. On je i na svečanoj akademiji (na dan RS) porucio da će RS braniti svim raspoloživim sredstvima", rekla je Biserko za Danas.

Ona napominje da bi "uspeo kao proevropski lider, premijer Vučić nastoji da konsoliduje poziciju neprikosnovenog lidera, jer će u suprotnom imati, ili već ima, ozbiljne turbulencije unutar partije, sa opozicionim proruskim blokom, kao i sa samom Rusijom".

"Ukoliko želi da se afirmiše kao evropski lider, Vučić mora sa više hrabrosti deklarisanu politiku prema BiH i RS, koja nije najjasnija, definisati na način koji će garantovati mogućnost funkcionalne BiH. To svakako nije moguće bez zauzimanja poštenog odnosa prema nedavnoj prošlosti. Samo tako može steći legitimitet u regionu i u Evropi", smatra Biserko.

Foto: Tanjug,
Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti