O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Jak saveznik štiti Srbiju od svakog agresora
12. Januar 2016. godine
Vojno jak saveznik Srbije odvratiće bilo kog agresora, kaže u intervjuu za Sputnjik vicepremijer Rusije Dmitrij Rogozin.
On ističe da moguće isporuke ruskog oružja Srbiji nisu uperene ni protiv koga nego imaju zadatak da zemlja-saveznik reši problem svoje bezbednosti.

Napitanje, kako Rusija može pomoći Srbiji da odgovori na činjenicu da je Hrvatska odlučila da kupi ili dobije od Amerike ofanzivno oružje, Rogozin je rekao da postoje dva aspekta da se odgovori na to pitanje.

"Prvo, mi se naravno s poštovanjem odnosimo prema tome kako Srbija želi da osigura svoju bezbednost. Moram da kažem da isporuka takvih sistema kao što su sistemi PVO ili protivraketne odbrane nije pretnja za bilo koje zemlje. Mi se s poštovanjem odnosimo prema Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji balkanskog regiona i Evrope. Imamo jednak odnos prema njima. Mi razmatramo to pitanje na tehničkom planu, moramo da vidimo za šta je taj sistem koji se traži, za zaštitu od kakvih pretnji. To je pitanje Beograda, Srbije. Naš zadatak je jedan: da učinimo tako da naši saveznici, zemlje koje poštujemo i s kojima smo istorijski povezani, ne osećaju problem vlastite bezbednosti."

Rogozin je rekao da što se tiče toga kakav će to biti sistem koji bi Srbija mogla da dobije zavisi od naših vojnika, Rusa i Srba koji treba da odrede šta odgovara finansijski, da ne bude skupo, da odgovara po efikasnosti primene, da se njime lokalizuju neki rizici.

"Bitno je od kog oružja se treba braniti. Ako je reč o oružju koje se pojavljuje u zemljama NATO u okolini Srbije, to takođe nameće mnoga pitanja. Zato što informacija da će susedi Srbije dobiti udarno oružje ne izaziva optimizam. Jer Rusija govori o odbrambenim sredstvima, sistemima jer se PVO ne može iskoristiti za napad, nego uvek za zaštitu. To je sredstvo koje treba da neutrališe agresiju iz vazduha ali nije sredstvo za agresiju. S druge strane, raketna sredstva, kopnena raketna postrojenja su naravno uvek udarno oružje. To nije štit nego mač, i kada naše kolege iz Hrvatske pokušavaju da nabave udarno oružje, ili im neko to nameće, nameće se pitanje protiv koga. Protiv koga se u regionu nabavlja sistem sa radijusom dejstva 270-300 km. I zato mi razumemo rizike i osećaj nesigurnosti koji se pojavio kod srpskog rukovodstva i odnosimo se prema tome s poštovanjem. Ponavljam da je Rusija spremna da isporuči svo oružje koje nije zabranjeno za izvoz ali naši stručnjaci treba da odrede šta je optimalno za Srbiju i šta bi finansijski Srbi mogli da priušte".

Izvor: B92
Foto: Beta/AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti