O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
RTS objavio kolike su plate zaposlenih
15. Januar 2016. godine
Radio-televizija Srbije je dostavila povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću podatke o zaradama zaposlenih.
Kako je RTS objavio, podaci o svim zaposlenima i svim njihovim primanjima, uključujući i zarade honorarnih saradnika, dostavljaju se Upravi za trezor Ministarstva finansija do sedmog u mesecu, za prethodni mesec, od avgusta 2013. godine.

Tim podacima obuhvaćena su sva primanja koja imaju karakter zarade, a takođe i ostala lična primanja: prevoz, otpremnine, jubilarne nagrade, solidarne pomoći.

Po Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije, jedino je generalni direktor JMU RTS u obavezi da objavi iznos svoje zarade i kompletnu imovinu.

RTS nema obavezu da ovakve informacije dostavlja medijima sa kojima je u sudskom sporu, zbog objavljivanja netačnih informacija o navodnim enormnim zaradama pojedinih zaposlenih na RTS-u.

Detaljne podatke o zaradama zaposlenih možete pogledati ovde:

Podaci o prosečno isplaćenoj neto zaradi po radnim mestima u periodu 10–12. 2015. godine za Televiziju i druge organizacione celine (bez radija).

Podaci o prosečno isplaćenoj neto zaradi u Radio Beogradu po radnim mestima u periodu 10–12. 2015. godine.
Kako se određuju plate

RTS je naveo da se zarade obračunavaju i isplaćuju na osnovu važećih zakonskih propisa i internih akata RTS-a: Kolektivni ugovor, Sistematizacija i Pravilnik o nagrađivanju.

Trezoru RS svakog sedmog u mesecu se dostavljaju podaci o svim isplatama u prethodnom mesecu za svakog zaposlenog. Tim podacima obuhvaćena su sva primanja koja imaju karakter zarade, a takođe i ostala lična primanja: prevoz, otpremnine, jubilarne nagrade, solidarne pomoći. Trezoru se dostavljaju i podaci o isplaćenim honorarima.

U Prilogu koji je dostavio RTS prikazana su prosečna neto primanja po radnim pozicijama u poslednjem kvartalu 2015. godine. Radna mesta su grupisana po srodnosti na 358 pozicija.

Neto primanjima su, pored osnovne zarade, obuhvaćeni i svi dodaci koji imaju karakter zarade, a to su: minuli rad, fiksne naknade – topli obrok i regres, stimulacija, prekovremeni rad, rad u dane praznika, noćni rad...

Raspon ukupnih primanja u RTS-u u poslednjem kvartalu 2015. godine je 1:9,5.

Prosečna neto zarada po zaposlenom RTS-a isplaćena u poslednjem kvartalu 2015. godine (zarada za septembar, oktobar i novembar) iznosi neto 47.886 dinara (oko 400 evra).

Prema podacima o isplaćenim ukupnim primanjima u poslednjem kvartalu 2015. godine, mesečnu zaradu veću od 100.000 dinara prima 55 zaposlenih (poslovodstvo i deo autora), a zaradu između 70.000 i 100.000 dinara prima još 180 zaposlenih (zaradu veću od 70.000 dinara prima oko sedam odsto zaposlenih).

Vrednovanje radnih mesta na osnovu važeće cene rada (bruto 13.500 dinara umanjeno za 10 odsto) proizvodi veoma niske osnovne zarade. Cena rada po koeficijentu u RTS-u nije promenjena od jula 2008. godine do decembra 2013. godine, a i poslednje povećanje u 2013. godini je anulirano primenom zakona o smanjenju zarada za 10 odsto. Cena rada nije povećavana zbog nedostatka sredstava. Da je u proteklih osam godina povećavana samo pet odsto godišnje, sada bi za isplatu zarada bilo potrebno više oko 100 miliona dinara mesečno (sada treba 280-285 miliona dinara), a učešće zarada u ukupnim troškovima bi se povećalo sa 30 na 45 odsto.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti