O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zašto se srpski biznis seli u Sloveniju?
20. Januar 2016. godine
Beograd -- Srpski biznismeni okreću se Sloveniji. Godinama su slovenačke kompanije masovno pokretale poslove u Srbiji, ali su naše investicije tamo bile prava retkost.
Međutim, tokom 2015. "MK grupa" je postala vlasnik hotela u Portorožu, AIK banka dela Gorenjske banke, a "Delta" je počela izgradnju hotela u Ljubljani. I dalje su srpska ulaganja u ovoj zemlji najmanje četiri i po puta manja nego slovenačka u Srbiji.

Srpski biznismen koji je prvi svoje poslovanje proširio i u Sloveniju je Veselin Jevrosimović. Kompanija "Komtrejd" je krajem 2007. godine kupila slovenački "Hermes soft lab" za oko 40 miliona evra. Za "Komtrejd" sada u Sloveniji radi 500 stručnjaka za informacione tehnologije, a kompanija je otvorila novi razvojni centar na čak 10.000 kvadratnih metara u glavnom gradu.

Tokom 2011. godine, "Nektar" iz Bačke Palanke je postao vlasnik "Fruktala", i to za oko 35,5 miliona evra. Dotadašnji vlasnik "Pivovarne Laško" morao je da proda čuvenu fabriku jer nije mogao da izađe na kraj s nagomilanim dugovima. U istom tom periodu slovenačke kompanije su masovno širile svoje poslove u Srbiji.

"Registrovano je oko 1.500 slovenačkih firmi i predstavništava, a aktivno ih je oko 500", kaže Milija Cvijović iz Centra za upravljanje projektima PKS.

- Prema podacima Banke Slovenije, slovenačke investicije u Srbiji iznose 677 miliona evra, a prema podacima Narodne banke Srbije, direktna ulaganja slovenačkih preduzeća od 2005. do kraja septembra 2015. godine iznosila su 464,2 miliona evra. Srbija ima veoma dobru zakonsku regulativu kojom je kreiran kvalitetan ambijent za investiciona ulaganja u odnosu na zemlje u regionu zapadnog Balkana, i to je poznato i slovenačkim partnerima. S druge strane, srpska preduzeća su nedovoljno zastupljena u Sloveniji. Vrednost srpskih investicija je oko 100 miliona evra. Prema slovenačkim podacima, vrednost je nešto niža i iznosi oko 60 miliona evra.

Međutim, tokom prošle godine srpski biznismeni su se okrenuli ovom tržištu. Miodrag Kostić je kupio "Kempinski palas" u Portorožu za 25 miliona evra. Tokom decembra počela je izgradnja "Interkontinentala" u Ljubljani u koji će "Delta holding" uložiti 42 miliona evra.

Ekonomista Mahmut Bušatlija objašnjava da je Slovenija konačno otvorila investiciono tržište i da su u tome videli priliku i naši privrednici.

"Ovde je teže raditi nego u Evropi, gde investitori imaju veću sigurnost", smatra Bušatlija, pišu Večernje novosti.

- Percepcija korupcije je tamo mnogo manja, mada ne znamo kolika je stvarno. Slovenija je dugo držala zatvorenim svoje investiciono tržište i zato sada plaća visoku cenu. Posledica toga je ozbiljan problem duga. Otvorili su vrata, pa je to tržište dostupno i našim biznismenima. A zašto tamo ulažu, to je drugo pitanje. Ekonomski ambijent je čistiji i uredniji. Što se "MK grupe" tiče, oni verovatno preusmeravaju sredstva koja su dobili od Evropske banke za obnovu i razvoj za poslove u Ukrajini, pošto je tamo rat. Što se tiče Miškovića, teško je dokučiti njegove mogućnosti. Verovatno pokušava da dislocira posao, a Slovenija je za to pogodna jer je blizu i poznata je.

Izvor: B92
Foto: Thinkstock.com

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti