O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Na stolu i avio-linija između Beograda i Prištine
26. Januar 2016. godine
Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen u sredu, 27. januara u Briselu sastankom na najvišem nivou.
Ukoliko do sutrašnjeg sastanka premijera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Ise Mustafe sa visokom predstavnicom Evropske unije za bezbednost i diplomatiju Federikom Mogerini, dođe - zvanične teme odnosiće se na Zajednicu srpskih opština, registarske tablice i uspostavljanje avionskog saobraćaja Beograd - Priština, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima bliskim vlasti.

Kako list saznajemo, iako su ove teme dogovorene na tehničkom nivou, u stvarnosti, Srbija će potencirati teme u vezi sa odlukom Ustavnog suda Kosova da Sporazum o zajednici srpskih opština nije u skladu sa Ustavom Kosova, odnosno presudu Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative, koji je proglašen za ratni zločin iz 1999. godine i osuđen na devet godina zatvora.

"Ako bude sastanka, teme će biti - Zajednica srpskih opština, odnosno usvajanje izvršne uredbe Vlade u Prištini o njenom osnivanju, kao preduslov za dalju normalizaciju; potom, sloboda kretanja, preciznije - upotreba registarskih tablica; i na kraju, avio-linija Beograd - Priština, ali ne i pitanje kontrole donjeg sloja vazdušnog prostora pošto je to pitanje teritorijalnog integriteta trajno rešeno Rezolucijom 1244 iz Kumanova", rekli su Danasu sagovornici bliski Vladi Srbije.

Međutim, iz diplomatskih izvora upućenih u tok dijaloga Srbije i Kosova, ističu za Danas da će u praksi to izgledati malo drugačije.

"Srpska strana smatra da je nesprovođenje Sporazuma o zajednici srpskih opština i izmena ZSO odlukom Ustavnog suda Kosova dovela dijalog u krizu. U stvarnosti će to dominirati, kao i presuda Oliveru Ivanoviću", zaključuju Danasovi izvori.

Iako je ostao još samo jedan dan do susreta Aleksandra Vučića, premijera Srbije, Ise Mustafe, premijera Kosova, i šefice diplomatije EU Federike Mogerini u Briselu, još nema zvanične potvrde da će Mustafa sutra doći u Brisel. On je uslovio svoj dolazak na nastavak pregovora Beograda i Prištine, na najvišem nivou, u okviru Briselskog procesa, viznom liberalizacijom Evropske unije i Kosova.

Kako je Danas već izvestio, vizna liberalizacija sa Kosovom odgovarala bi, prema tumačenju sagovornika Danasa iz Nemanjine 11, i Srbiji.

Kao razlog zbog kojeg se nadaju da će EU liberalizovati vizni režim sa Kosovom navode to što bi time bilo omogućeno slobodno kretanje i Srbima sa Kosova, odnosno onima koji imaju srpske pasoše. "U interesu je Srbije da se uspostavi vizna liberalizacija sa Kosovom, zbog građana Kosova koji imaju srpske pasoše da ne budu diskriminisani u odnosu na druge iz ostatka Srbije", rečeno je Danasu u Vladi Srbije.

Izvor: B92
Foto: Beta/AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti