O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Jutarnji": Nikolić ne ide u Zagreb zbog Stepinca
02. Februar 2016. godine
Zagreb -- Hrvatski državni vrh odlučio je da odloži posetu predsednika Nikolića Zagrebu zbog njegovog zahteva papi Franji da odloži kanonizaciju Stepinca, piše „Jutarnji“
„Glavni razlog odlaganja je nedavni Nikolićev zahtev papi Franji da zaustavi proces kanonizacije Alojzija Stepinca kojeg u Srbiji smatraju suodgovornim za zločine nad Srbima u kvislinškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, potvrdili su diplomatski izvori s kojima smo razgovarali ovih dana“, navodi se u tekstu zagrebačkog portala.

Nikolić se prošle jeseni u Vatikanu sastao sa papom Franjom i posle mesec dana rekao da je jedna od glavnih tema razgovora bio postupak kanonizacije Stepinca nakon što je već “izvršena njegova beatifikacija i s tim u vezi pritisak Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da se taj postupak okonča što pre”.

“Izložio sam svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog sveštenstva u NDH i na teret stavio, ako ne izričito sudelovanje u zločinima, onda makar ćutanje pred onim što se događalo”, rekao je Nikolić.

Osim toga, naveo je i daje papi “nabrojao i katoličke sveštenike koji su ubijali Srbe, Jevreje i Rome, a NDH označavali kao državu dve vere - rimokatoličke i islamske”.

U državnom vrhu Republike Hrvatske zaključeno je da je Nikolić ušao u osetljivo područje verske politike, što nije trebalo da učini, navodi “Jutarnji”.

Kako navode, Stepinčeva beatifikacija nije tema za Srbiju, već pitanje za Rimokatoličku crkvu, a uz to on ima veliko emocionalno značenje za većinu vernika u Hrvatskoj.

“Jutarnji” takođe piše da je očigledno procenjeno da sastanak sada ne bi imao smisla, premda treba normalizovati odnose između Hrvatske i Srbije koji su se definitivno pogoršali nakon početka izbegličke krize kada je Zoran Milanović optužio srpsku vladu da izbeglice ciljano šalje u Hrvatsku.

“To znači da još neko vreme neće doći do hrvatsko-srpskog sastanka na vrhu, iako je juče u Beogradu objavljeno da će se to dogoditi prilično brzo, ali s Pantovčaka smo dobili odgovor kako ne postoji nikakav dogovor o bilateralnom susretu koji se najavljuje već 12 meseci””, navodi portal.

Međutim, oni navode da su iz svojih diplomatskih izvora saznali da u Zagreb “ovih dana” stiže Ivan Mrkić, bivši šef srpske diplomatije i savetnik srpskog predsednika: “Reč je o redovnoj poseti, a ne o nekakvom posebnom dogovoru o Nikolićevoj poseti”, tvrdi njihov izvor.

U tekstu se još ističe da osim brojnih nerešenih problema između dve države, sugeriše se da bi Nikolić “želeo da otvori pitanje položaja srpske manjine u Hrvatskoj i rastuće napetosti”.

Niko od saradnika hrvatske predsednice nije želeo da govori o razlozima odlaganja.

Podsećamo, Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Nikolić susreli su se na sastanku Brdo-Brioni u Zagrebu, a pre toga su kratko razgovarali i u Njujorku.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti