O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dva rešenja za EU – demokratija ili raspad
10. Februar 2016. godine
Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis istakao da je da su jedina dva rešenja za Evropsku uniju stvarno uvođenje demokratije ili dezintegracija.

On je to istakao uoči predstavljanja svog panevropskog političkog pokreta kojim želi da utiče na to da se smanji nacionalizacija javnih politika u članicama EU.

Prema njegovim rečima, spektakularni neuspeh Evropske unije da sprovede javne politike po pitanju ekonomije i izbeglica su udaljile zemlje članice i vratile ih nacionalizmu.

“Evropska unija se raspada i to radi veoma brzo. Proces depolitizacije srca Evrope, njenih institucija traje već decenijama. Sistem koji je trebalo da bude birokratski i tehnokratski je prerastao u autoritarizam“, naveo je Varufakis.

On kaže da je vreme da se demos (narod) vrati u demokratiju, a trenutno stanje u EU je ocenio kao postmodernističku verziju ’30. godina prošlog veka.

Upozorio je da se članice EU ne smeju vratiti u stanje individualnih nacionalnih država i naveo da treba sprečiti gradnju novih zidova.

Izvor; B92
foto: Beta/AP


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti