O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Poplave u Srbiji, vanredna situacija u 14 opština
08. Mart 2016. godine
U 14 opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reka posle obilnih kiša.
Najveći poplavni talas je prošao, uveravaju iz lokalnih Štabova za vanredne situacije širom Srbije.

Vanredna situacija je proglašena u Čačku, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Ivanjici, Bajinoj Bašti, Kraljevu, Rašku, Novom Pazaru, Ljigu i Rači, Kosjeriću i Prijepolju.

Voda je poplavila kuće, štale, puteve, odnela je i neke mostove. U mnogim domaćinstvima nema struje, iz najugroženijih mesta građani se evakuišu. Na terenu su spasilački timovi, priključila se i vojska i dežuraće se neprestano.

Juče je zbog obilnih padavina i izlivanja reka i bujičnih potoka u zlatiborskom kraju najkritičnije bilo u Arilju, Požegi, Bajinoj Bašti, Kosjeriću, a zbog problema u elektrosnabdevanju i u devet mesnih zajednica prijepoljske opštine.

Prema podacima MUP-a, poplavljeno je oko 710 domaćinstava u Srbiji i evakuisano 118 osoba.

Od toga - u opštinama Ivanjica (20), Lučani (45), Gornji Milanovac(5), Arilje (9), Bajina Bašta(9,) Požega(35), Čajetina(2) i Bujanovac(2) i gradovima Čačak(150), Novi Pazar(70), Užice(3) i Kraljevo(360).

U užičkom kraju je noć protekla mirnije, nije bilo kiše, a reke Đetinja, Rzavica, Moravica su u blagom opadanju.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Saša Cicvarić rekao je da je situacija mnogo povoljnija jutros. Međutim, kako je dodao u Arilju i dalje ima odsečenih domaćinstava, a u Čajetini i Bajinoj Bašti oko 1.000 domaćinstava je bez struje. Ekipe na terenu i pokušavaju da otklone kvar.

Zbog poplavnog talasa Zapadne Morave i noćas su evakuaisana domaćinstva iz prigradskog naselja Grdica u Kraljevu. Do sada je zbrinuto oko 400 ljudi. Odbranjen je bedem u žičkom polju pored Ibra tako da je voda za piće ispravna.

Cela Grdica je pod vodom i u mraku, a situacija liči na onu od pre dve godine.

Iako, kiše nije bilo tokom noći i reke su se povukle u korita, strepi se od snega koji se otapa na Kopaoniku i Goliji

U Čačku od jutros mnogo bolja situacija. Čemernica se povlači, tako da nema opasnosti od novog izlivanja. Ipak pod vodom su i dalje brojna domaćinstva i ima dosta posla.Tokom noći ispumpavana je voda iz naselja Konjevići.

Najteže je meštanima Jaklje, uz Jošanicu koja je juče odnela dva mosta. Ugroženo je je još nekoliko naselja, poplavljeno je više desetina domova. Snabdeavanje strujom u tom kraju je normalizovano.

Kritično je nizvodno od Raške prema istoimenoj varoši, jer se reka izlila, ugroženo je 30 domaćinstava. Oči su uprte u Ibar. čiji je nivo porastao.Osnovne i srednje škole neće raditi, odlučeno je na sednici Štaba za vanredne situacije. Obdaništa i ostale javne institucije hoće.

Na području Obrenovca, po oceni nadležnih, nema opasnosti od izlivanja reke, a problema je jedino bilo u mestu Poljane, gde se izlila reka Peštan i to u nebranjenom delu gde je ušla u dvorišta devet kuća. U ostalim delovima nema problema, uverava predsednik opštine. Danas neće biti najavljenog isključenja struje u Obrenovcu i okolini.

Zamenik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da usrpskim sredinama na KiM nema žrtava od poplava, ali da je prijavljena materijalna šteta.

Kozarev je rekao da su u poplavama oštećena tri mosta u opštini Leposavić na severu Kosova, od kojih je jedan neupotrebljiv, a druga dva, prema preliminarnim informacijama, moći će da budu obnovljena.

Foto: Tanjug
Izvor: B92


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti