O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
S kim će se princ Čarls sastati u Srbiji?
10. Mart 2016. godine
Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovaće 16. marta u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu.
Tokom boravka u Srbiji oni će razgovarati sa visokim zvaničnicima, predstavnicima javnog života.

Oni će imati i niz aktivnosti usmerenih na promovisanje mira, obnavljanju kulturnog nasleđa i osnaživanja mladih u društvu.

"Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa", rekao je britanski ambasador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posete.

On je ocenio da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.

Zvaničan program dvodnevne posete princa od Velsa i vojvotkinje od Korvnola će početi 16. marta polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1914-1918. godine i na Vojnom groblju Komonvelta, u cilju prisećanja na zajednicke borbe i žrtve vojnika iz Srbije, Velike Britanije i zemalja Komonvelta tokom Prvog svetskog rata, saopštila je ranije Ambasda Velike Britanije u Beogradu.

Princ od Velsa će zatim posetiti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, a potom je predviđen sastanak sa verskim liderima iz pravoslavne, katolicke, anglikanske, islamske i jevrejske zajednice.

Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodicne nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.

Drugog dana zvanične posete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posetiti Novi Sad, gde će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetnickim delima i kulturnom nasleđu.

Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat 'Moving Museums' predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju razlicitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije 'Zemlja živih'.

Vojvotkinja će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodacima hrane i pica iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola će u okviru posete regionu od 14. do 19. marta obići Srbiju, uključujući Kosovo, Hrvatsku i Crnu Goru.

Princ od Velsa je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Getty Images
Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti