O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Predizborna kampanja bez plaćenih termina na TV
16. Mart 2016. godine
Predizborna kampanja prvi put protiče bez zakupljenih stranačkih termina na televizijama, predviđeno je novim pravilima koje je uveo REM, pišu Večernje novosti.
To pravilo je, kako objašnjavaju u REM-u, uvedeno da stranke koje imaju velike budžete ne bi zakupile veliki broj sati na televizijama.

Mitinzi će, kako dalje pišu "Večernje novosti", moći da budu emitovani, ali prema procenama urednika, kao deo predizbornog programa i bez diskriminacije stranaka.

Novina je i da će ovog puta komercijalne televizije morati sa strankama da potpišu ugovore o saradnji ako žele da se njihov program emituje. Do sada su tu obavezu imali samo javni servisi.

Zamenik predsednika Saveta REM Goran Petrović najavljuje da će se nadzor predizbornog programa obavljati odvojeno od standardnog nadzora i da je počeo da radi i novi softver, tako da se programi dvostruko snimaju 24 sata bez prestanka.

Emiteri će morati da poštuju Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom kampanje, a on, pored ostalog, predviđa i da predizborni program mora biti odvojen zvukom i slikom od ostatka programa, a tokom njegovog trajanja mora da bude jasno označen teksutalnim obaveštenjem.

On se ne sme emitovati u toku i najmanje 10 minuta pre ili nakon emitovanja emisija za maloletnike.

Pravilnik predviđa i zabranu emitovanja predizbornog programa predstavljajući ga kao informativni ili neki drugi program, a sve liste moraju da budu zastupljene bez diskriminacije.

Takođe, televizije prema tom dokumentu imaju obavezu da emituju političke oglase svih izbornih lista, a ako je zainteresovanost veća od slobodnih reklamnih minuta, oni se moraju rasporediti srazmerno zainteresovanosti.

Televizije ne smeju u udarnim terminima, kao vesti dana i glavne naslove, objavljivati istraživanja javnog mnenja, a političari tokom kampanje ne smeju da gostuju u zabavnim emisijama, igranom, dečjem i sličnim programima, sa izuzetkom ako je taj program snimljen bar godinu dana pre raspisivanja izbora, navode Novosti.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti