O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vojna bezbednost prikupljala podatke o strankama
17. Mart 2016. godine
Nesumnjivo je utvrđeno da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) prikupljala podatke o aktivnostima i saradnji određenih političkih stranaka i pokreta.
Vojnobezbednosna agencija prikupljala je ove podatke iako nije imala ni indicije da postoje okolnosti zbog kojih bi mogla da zasnuje svoju nadležnost, navodi se u godišnjem izveštaju koji je Narodnoj skupštini podneo zaštitnik građana Saša Janković.

U delu izveštaja koji se bavi policijom i tajnom službom, zaštitnik navodi da VBA izmiče demokratskoj civilnoj kontroli, uskraćuje kontrolnom organu podatke i prećutkuje informacije koje je po zakonu dužna da predoči.

"U jednom postupku po pritužbi, pristupom neophodnoj dokumentaciji o događajima iz 2000. godine konstatovano je da je i tada vojna služba bezbednosti pratila aktivnosti tadašnje opozicije", stoji u izveštaju.

Prema navodima zaštitnika, pojedini rukovodioci VBA uživaju nekritičku podršku i zaštitu Momira Stojanovića, predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu rada službi bezbednosti, koji je bivši direktor te agencije i član vladajuće stranke.

"Od 11 preporuka koje je ovaj organ tokom 2015. godine uputio radi otklanjanja utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u radu, VBA nije sprovela nijednu. Ni javna preporuka ovog organa predsedniku Srbije za razrešenje direktora Agencije, iznuđena opstrukcijom postupaka kontrole, nije sprovedena", piše u godišnjem izveštaju zaštitnika.

Analizirajući rad policije, zaštitnik je ustanovio da su reformske aktivnosti u ovom državnom organu bile veoma protivrečne. To se posebno odnosi na pripreme za otpuštanje većeg broja policajaca.

"Resorni ministar je najavljivao otpuštanje preko 1.000 policajaca, ali nije mogao da se opredeli zbog čega - otpuštanje je istovremeno obrazlagao time da je policija "kriminalizovana" i time da su policajci višak. Nakon sastanka sa sindikatima, sa neformalnog spiska za otpuštanje sklonjeno je više stotina ljudi, što je pojačalo sumnje u arbitrarnost procedure za otpuštanje", piše zaštitnik.

Zaštitnik građana je u Narodnoj skupštini izneo osnovano saznanje da su u Odeljenju za bezbednost pri kabinetu ministra unutrašnjih poslova fizički uništeni čvrsti diskovi sa službenim podacima i druga informatička oprema. Prema navodima zaštitnika, niko nije pokazao interesovanje za tu informaciju, a zaštitnik građana tada nije imao osnov da uništavanje opreme poveže sa svojom nadležnošću, odnosno eventualnim kršenjem ljudskih prava.

"U krivičnoj prijavi koju je godinu dana kasnije podneo pripadnik te službe i koja je javno objavljena, izneta je tvrdnja da je informatička oprema uništena radi prikrivanja tragova nezakonitog tajnog praćenja novinara i drugih javnih ličnosti. Nije velika verovatnoća da će se po podnetoj krivičnoj prijavi voditi krivični postupak jer tajna pratnja nije u krivičnopravnim propisima izričito karakterisana kao krivično delo. Međutim, takve mere pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, ako su zaista činjene, bile bi duboko nezakonite i predstavljale bi ozbiljno kršenje privatnosti lica pod tajnom pratnjom i ugrožavanje slobode medija", naglašeno je u izveštaju.

U periodu do podnošenja izveštaja zaštitnik građana je utvrdio da u sedištu Ministarstva, u kabinetu ministra, radi zaposleni koji ne zna na koje je radno mesto raspoređen, niti šta mu je propisani opis poslova.

"Taj zaposleni redovno kontaktira sa novinarima i prikuplja informacije koje nisu u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, niti bilo kog drugog državnog organa, pa ih prenosi neposredno i usmeno ministru unutrašnjih poslova. Jedno takvo saznanje ministar je u javnom službenom nastupu na nacionalnom medijskom javnom servisu izneo kao da se radi o službeno prikupljenom podatku i time razumno izazvao bojazan novinara od nezakonitog prisluškivanja", piše u godišnjem izveštaju zaštitnika građana Saše Jankovića.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti