O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nov Trg Republike, drvoredi umesto automobila
29. Mart 2016. godine
Obnova i popločavanje Zmaj Jovine ulice u centru grada počelo je kao deo projekta pretvaranja užeg centra grada u pešačku zonu.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je obišao radove, podsetio je da je preuređenje centra grada počelo prošle godine, te da je još prošle godine završena rekonstrukcija Ulice Vuka Kardžića.

"Zmaj Jovina će biti pešačka zona sa drvoredima umesto sa automobilima i to je još jedan korak ka sređivanju centra grada i pretvaranju užeg centra grada u pešačku zonu", rekao je Mali novinarima.

Zmaj Jovina ulica, kako je rekao, nije sređivana 20-30 godina, a kada su radnici podigli asfalt našli su rupu ispod.

"Bilo je pitanje trenutka kada će asfalt da propadane, a neko se povredi. To opravdava ono što radimo", podvukao je Mali.

On je najavio da se u sledeće dve nedelje očekuje otvaranje trga kod "Crvenog petla", koji će, kako kaže, biti potpuno preuređen sa novim drvećem.

Najavljuje i da u narednih nekoliko meseci počinju i radovi na rekonstrukciji Obilićevog venca, koji će biti zatvoren za saobraćaj i takođe pretvoren u pešačku zonu.

Obnova Obilićevog venca, kako je podsetio, podrazumeva rekonstrukciju garaže sa nadogradnjom još dva ili tri sprata, kako bi građani svoje automobile, umesto u ulicama koje će biti pretvorene u pešačku zonu, parkirali u garaži.

"Ove godine nas očekuje i početak rekonstrukcije Trga Republike, koji ćemo potpuno srediti, kako bi Beograđani i oni koji dođu u prestonicu imali osećaj da se nalaze na centralnom trgu glavnog grada Srbije, što sada nije slučaj", rekao je Mali.

Dodaje i da će uskoro početi i radovi na uređenju Kosančićevog venca, kao i da će na proleće sledeće godine biti završeno izdavanje građavinske dozvole i projekti za pet podzemnih garaža, u Skerlićevoj, Kosovskoj, kod Đerma, na Trgu Republike i Studenstkom trgu.

"Sa njihvom izgradnjom ispunićemo uslove da ceo deo grada pretvorimo u pešačku zonu, po ugledu na svetske metropole", podvukao je Mali.

Upitan da li je prioritet obnova Zmaj Jovine, kada su beogradske ulice pune rupa posle zime, Mali je rekao da je nadležnima sve prioritet, te da se paralelno odvijaju radovi na obnovi ulica u centru i krpe rupe na ulicama u gradu.

"Krpimo rupe iz dana u dan, to je jedan smer aktivnosti, a ovo je drugi smer, koji je vezan za strategiju razvoja grada. Ne odustajemo od plana da Beograd pretvorimo u evropsku i svetsku metropolu. Radimo na velikim projektima, gradićemo nove mostove, o tome ću vas obavestiti vrlo brzo", rekao je Mali.

Izvor: B92
Foto: Thinkstock

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti