O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Najveći srpski ribarski brod kupio Norvežanin
01. April 2016. godine
U perleskom brodogradilištu "Šipjard Bomeks 4M“ biće organizovana svečanost povodom porinuća ribarskog broda, koji je u Srbiji građen za kupca iz Norveške.
Fabrika koja se pre nekoliko godina našla u ozbiljnim poslovnim problemima, a čiji se pogoni nalaze nadomak Zrenjanina, saopštila je da je u teškim vremenima uspela da završi jedan od najvećih ribarskih brodova ikada izgrađenih u nekom srpskom brodogradilištu.

Očekuje se da će svečanosti prisustvovati predstavnici Vlade Srbije i Grada Zrenjanina, kao i poslovni partneri iz Norveške.

"Brod je dugačak 70, širok 12, a visok šest metara. U pitanju je ribarski brod za prenos žive ribe, konkretno lososa, pošto norveški kupac ima farmu te vrste ribe", objašnjava za "Dnevnik“ zastupnik većinskog vlasnika u "Šipjard Bomeksu 4M“ Dragomir Subić.

Po njegovim rečima, izgradnja broda je počela još 2012. godine, i to za potrebe drugog kupca, koji je u međuvremenu raskinuo ugovor. Kasnije je saradnja uspostavljena sa norveškim partnerom, a od prošle godine je nastavljena gradnja plovila, uz određene izmene koje su bile neophodne.

Naše preduzeće je obezbedilo glavnu logistiku, odnosno inženjere, dok su kooperantske firme bile angažovane na samoj gradnji, uređenju i farbanju broda.

Plovilo će u četvrtak svečano biti porinuto u reku Begej, a onda će nekoliko dana trajati pripreme i testovi pred dug put koji ga očekuje do krajnjeg odredišta. Brod će ići Begejom, preko Tise, Dunava, Crnog i Sredozemnog mora, do Atlantskog okeana – ističe Subić.

Na pitanje da li je ovo porinuće nagoveštaj boljih dana za brodogradilište u Perlezu, Subić odgovara da je fabrika imala finansijskih i problema oko usvajanja unapred pripremljenog plana reorganizacije. Sada traju pregovori sa strateškim partnerom i njegov dolazak je, po rečima Subića, jedini način da se firma izvuče iz dubioze.

- Očekujemo da tokom aprila konkretizujemo razgovore. Ovaj partner ima i tržište i finansije, što je veoma značajno za ovu granu privrede – naglašava Subić i dodaje da do sada brodogradilište nije imalo nikakvu pomoć države, bez koje je, što je svojevremeno tvrdio i vlasnik preduzeća, veoma teško pozitivno poslovati.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti