O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Večernji: EU planira jači pritisak zbog Srbije
11. April 2016. godine
Evropska komisija i ostale zemlje EU planiraju da pojačaju pritisak na Hrvatsku, s namerom da Zagreb odustane od uslova za poglavlje 23 Srbiji, piše “Večernji”.
"Večernji list" u izdanju od ponedeljka ovo navodi pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu, upućene u raspravu o hrvatskoj blokadi.

List navodi da, međutim, iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova poručuju da nema promene stava, bar dok ne prođe izborna kampanja u Srbiji i dok ne bude formirana nova vlada.

Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je u petak sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

Hrvatska nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za njegovo otvaranje.

Podsećamo, radna grupa za proširenje Evropske unije završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

Postignuta je saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24, a razgovori će biti nastavljeni.

Na sastanku radne grupe EU za proširenje Hrvatska nije iznela stav o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, tako da je ta tačka skinuta s dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati sledeće sedmice, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

"Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove tačke i ona je ostavljena za sledeću nedelju", rekla je Miščevićeva.

Ta tačka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i "neće se ni pomerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svetlo iz Zagreba".

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti