O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ko je falsifikovao potpise na izbornim listama
12. April 2016. godine
Policija ispituje slučaj falsifikovanja potpisa za izborne liste, pišu "Večernje novosti".
Policija je zbog falsifikovanja potpisa za izborne liste Republikanske stranke i Jedinstvene ruske stranke saslušala pevačicu Maju Nikolić, inače članicu ove partije.

Kako list navodi, policija će saslušati direktora republikance Republikanske stranke, poziv za saslušanje mogao bi da dobije i predsednik ove stranke Nikola Sandulović.

Ispitivanje sumnjivih potpisa pokrenuto je po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, a na osnovu izveštaja Republičke izborne komisije u kojem je traženo da se proveri verodostojnost podnetih potpisa za dve sporne liste.

Afera je otkrivena kad su u RIK primetili "čudne pečate" Osnovnog suda u Šapcu na izbornoj listi Jedinstvene ruske stranke.

Sumnja se probudila, jer je bilo 5.000 identičnih overa. Kasnije su isti otisci pečata, njih 900, uočeni i na listi republikanaca koja je već proglašena. Jedinstvena ruska stranka je u međuvremenu povukla listu.

Policija je veštačenjem utvrdila da su sporni pečati na obe liste odštampani laserskim štampačem. Zbog toga je najpre saslušan nosilac liste JRS Zoran Marić.

On je u policiji izjavio da potpise nisu sakupljali sami, već su za to angažovali direktora Republikanske stranke Nikolu Jelikića, koji im je, navodno, za to uzeo oko 4.500 evra.

Njih dvojicu, prema Marićevoj izjavi, spojila je pevačica i članica Republikanske stranke Maja Nikolić.

Kako "Večernje novosti" saznaju, Marić je inspektorima ispričao da se on Nikolićevoj požalio da ne može da sakupi dovoljno potpisa za izbornu listu. Na to mu je ona, navodno, odgovorila da ima rešenje i upoznala ga sa Jelikićem.

Njega policija juče nije locirala, ali on, saznajemo, planira da danas sa advokatom ode u policiju.

Lider republikanaca Nikola Sandulović rekao je za "Večernje novosti" da on podržava da istražni organi otkriju istinu i da se privedu pravdi odgovorni, ako je neko falsifikovao potpise:

"Kao predsednik stranke nisam se bavio tehničkim stvarima oko sakupljanja potpisa, tako da ne znam da li je nešto neregularno. Ne treba bacati ljagu na celu stranku. Sumnju na "slučaj" baca to što je naša lista prihvaćena 4. aprila, a "problem" je nastao tek 11. aprila. Mi imamo nespornih 10.000 potpisa i odbijanje naše liste bilo bi bezakonje", rekao je Sandulović.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je juče da su dve stranke predale liste sa falsifikovanim izjavama birača, i da su te izjave predate MUP-u i Tužilaštvu, koji će dalje postupati u skladu sa nadležnostima.

Đurđević je rekao da je 5.000 falsifikovanih izjava predala Jedinstvena ruska stranka sa sedištem u Novom Sadu, koja je u međuvremenu povukla listu, a 1.000 falsifikovanih izjava je predala Republikanska stranka.

"Izjava birača koji podržavaju izbornu listu i koja treba po zakonu da bude overena u sudu ili kod javnog beležnika je javna isprava. U oba slučaja falsifikovan je sudski pečat Osnovnog suda u Šapcu. Mi smo te izjave predali MUP-u i oni će dalje provoditi istragu", rekao je Djurđević na Pinku.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti