O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ubeđen sam 100 odsto - bum za srpsku ekonomiju
18. April 2016. godine
Izvršni direktor Železare Smederevo Peter Kamaraš kaže za B92 da je ubeđen da kineska kompanija Hestil ima sjajne planove za smederevsku čeličanu.
Sindikalci poručuju da konačno veruju u sigurnu budućnost. Ekonomisti ocenjuju da je potpuno realno da će EU i dalje pratiti dešavanja u toj kompaniji.

Kažu da im nije Kineza, preostali bi im japanski harakiri. U smederevskoj železari ubeđeni da novim ugovorom menjaju sve. Izvršni direktor čeličane Peter Kamaraš poručuje da ne postoji nijedan razlog za strah.

“Bez kineskog Hestila Železara bi preživela, ali pitanje je u kom obliku, sa koliko ljudi i koliko dugo”, kaže Kamaraš.

“Sutrašnje potpisivanje bih nazvao proslavom potpune pobede. Možda niste imali priliku da razgovarate sa novim vlasnicima, i ne govore mnogo, ali ja sam 100 odsto ubeđen da imaju sjajne planove za Železaru. Znam detalje ali nije trenutak da se o njima sada priča, biće to pravi bum za srpsku ekonomiju”, ističe on.

Dobro poznata činjenica je da se u smederevsku Železaru najmanje dve decenije nije ulagano kako treba. Radnici sada veruju u poruku da će svi oni zadržati posao.

“Sutrašnji dan je jedan od najznačajnih dana u novijoj istoriji Železare. Posle nekoliko godina neizvesnosti i strahova šta će sutra biti sa fabrikom i svima nama, konačno dobijamo poslodavca koji je spreman da ulaže i sa njim ulazimo u novo sutra i sigurniju budućnost”, veruju sindikalci Železare.

Po obavezujućem ugovoru Hestil će kupiti svih 98 imovinskih celina Železare i to po ceni od 46 miliona evra. Čelik nije tako tražen kao nekad. Stručnjaci procenjuju da je za kineskog giganta to još samo jedna karta za ulazak na evropsko tržište, koja ne znači nikakav prodor. Evropa će i ubuduće pažljivo pratiti dešavanja u smederevskoj železari.

“Prema EU to neće nastupati kao kineska firma već kao srpska. Moguće je da EU od sad pa do trenutka našeg ulaska tamo postavlja niz pitanja vezano za direktne ili inderektne sadašnje ili bivše subvencije toj firmi”, smatra predsednik Evropskog pokreta Srbija Mihajlo Crnobrnja.

Smederevska železara je po ocenama stručnjaka već krajem osamdesetih postala problem. Posle stečaja i privatizacije prešla je ruke Amerikanaca, da bi je ni deceniju kasnije država otkupila. Kineska firma će za neka dva meseca, posle tzv. prelaznog perioda, u potpunosti preuzeti smederevsku čeličanu.

Rečeno je će da Hestil investirati najmanje 300 miliona evra. Ta kompanija godišnje pravi do 50 miliona tona čelika i prihoduje 43 milijarde dolara. Da li podatak da je 2014.-te imala 2 i po puta veću proizvodnju od nekadašnjeg američkog vlasnika smederevske čeličane, treba nešto da nam sugeriše?

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti