O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Izbori od 2014. do 2016. – ko je u "plusu", ko u "minusu"?
06. Maj 2016. godine
Objavljivanjem konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora završen je izborni proces posle koga sledi konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije.
U odnosu na prethodne izbore, na kojima je prolaz u poslaničke klupe dobilo sedam lista, od toga tri manjinske, sada će u parlamentu sedeti predstavnici 12 lista, uključujući i pet lista nacionalnih manjina koje nisu kao uslov imale cenzus od 5 odsto glasova.

Pobednik ovih kao i prethodnih parlamentarnih izbora je lista koju predvodi Aleksandar Vučić. Slogan “Budućnost u koju verujemo“ mu je 2014. godine doneo 48,35 odsto glasova i 158 mandata, dok je sa porukom “Srbija pobeđuje“ dobio 0,10 odsto manje i 31 poslanika manje.

Na Vučićevoj listi našla se i Partija ujedinjenih penzionera Srbije koja je 2014. bila partner SPS i JS, sa kojima je stigla do 13,49 odsto i 44 mesta u parlamentu. Ovoga puta Ivica Dačić i Dragan Marković nisu imali Krkobabiće na listi, ali su ipak stigli do dvocifrenog rezultata, 10,95 odsto glasova i 29 mesta.

Najveći skok zabeležila je Srpska radikalna stranka. Povratak lidera Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala doneo je nekada najvećoj opozicionoj partiji čak 8,10 odsto glasova, 22 poslanička mesta i povratak u poslaničke klupe.

U Narodnoj skupštini će debitovati i pokret Dosta je bilo, koji je pre dve godine debitovao na izborima, ali nije uspeo da osvoji više od 2,09 odsto. Ispod cenzusa su tada ostali DSS i Dveri, osvojivši 4,24, odnosno 3,58 odsto, da bi zajedno na nedavno održanim izborima, tek posle drugog izbornog dana obezbedili prolaz u predstavnički dom.

Lista oko Demokratske stranke je u odnosu na 2014. godinu dobila 0,01 odsto manje, ali i tri mesta manje, a povratak u parlament obezbedio je i Čedomir Jovanović, udruživši se sa Borisom Tadićem i Nenadom Čankom.

Bar po imenu stranke, Socijaldemokratska stranka će debitovati u Narodnoj skupštini, s obzirom na to da je na prethodnim izborima nastupila kao Nova demokratska stranka u širokoj koaliciji sa još šest političkih organizacija, uključujući i LSV.

Svega tri manjinske liste su uspele da obezbede mesto u parlamentu 2014. godine, to su bili Savez vojvođanskih Mađara, SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje. Ove partije ćemo gledati i naredne četiri godine u Narodnoj skupštini, ali i Bošnjačku demokratsku zajednicu Sandžaka Muamera Zukorlića i Zelenu stranku slovačke nacionalne manjine.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti