O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nisam neprijatelj Srbije, ali Kosovo je uslov za EU
13. Maj 2016. godine
Potpredsednica EP i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček, kaže da nije neprijatelj Srbije, ali da je sigurna da Srbija neće pristupiti EU bez priznanja Kosova.
Ona je navela da to nije zbog toga što ona to tvrdi, već zbog iskustva koje je EU imala s Kiprom.

Lunačekova je na marginama "Foruma civinog društva - Beograd", u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, komentarisala to što je jedna od retkih visoko rangiranih političara EU koja insistira na tome da je priznanje Kosova uslov za Srbiju.

"Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja", rekla je Lunačekova.

Ona je kazala da jeste jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih.

Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, "zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske okupacije".

"To je razlog zašto vidim da će bilo koja država članica EU prihvatiti državu koja nema jasno definisane granice prema susedima. U tom smislu, sigurna da neće biti pristupanja Srbije EU, bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice", rekla je Lunačekova.

"Ja volim da dolazim u Beograd, nisam, kako to neki vide, neprijatelj Srbije samo zato što sam takođe izvestilac za Kosovo u EP. Ja volim ovu zemlju i ljude i mislim da je učinjeno dosta napretka u pristupanju EU", kazala je Lunačekova.

Ona smatra da će se "unutar EU te granice rušiti, u teritorijalnom smislu, kao i u umovima i srcima".
"Postoji opasnost da EU "izgubi" Zapadni Balkan"

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček smatra da postoji opasnost da EU "izgubi" Zapadni Balkan.

Ona je to izjavila tokom događaja pod nazivom "Balkan u evropskoj kući od karata" u okviru "Foruma civilnog društva-Beograd" u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i ERSTE fondacije. Lunačekova je sa zajedno sa šestoro predstavnika organizacija civilnog društva iz regiona učestvovala u diskusiji koju su moderirali direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai i projektni menadžer za Evropu ERSTE fondacije Filip Radunović.

Morvai je navela da je "vrlo upitno" koju snagu EU sada poseduje u ovom regionu i govorila o nekoliko scenarija koja se tiču procesa pristupanja država Zapadnog Balkana i koji idu od "uobičajenog posla", do proširenja u stilu "velikog praska". Ona je rekla da EU ne može više da se oslanja na scenario "uobičajenog posla" i upitala Lunačekovu da li EU gubi Zapadni Balkan, kao i šta će biti nova strategija Brisela i ko su pravi prijatelji proširenja.

"Da, postoji opasnost da se to desi, daleko smo od Soluna", odgovorila je Lunačekova, misleći na samit EU-Zapadni Balkan koji je 2003. održan u ovom grčkom gradu i na kojem je balkanskim državama obećana evropska perspektiva.

Potpredsednica Evropskog parlamenta je istakla da je sada "malo onih koji su još uvek za proširenje", navevši da po njenom mišljenju to nema veze toliko sa Balkanom koliko sa trenutnim stanjem u samoj EU.

U ovoj situaciji Balkan se vidi sve dalje, čak i u mojoj Austriji", navela je Lunačekova.

Ona ipak veruje da je "najbolja perspektiva da se nastavi s "uobičajenim poslom, uz mali napredak tu i tamo".

"Želela bih 'veliki prasak', ali ne vidim da bi to moglo da se desi", izjavila je Lunačekova koja je tokom diskusije kazala i da trenutna kriza u Evropi po njoj nije izbeglička kriza, već "kriza solidarnosti".

Izvor: B92
Foto: Beta/AP, arhiva

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti