O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SPC o regionu, KiM, državi, Rumunima, sukobu u UKR i Tesli
27. Maj 2016. godine
Na prolećnom zasedanju Sabora SPC bilo je reči o stanju na KiM, u regionu, o problemima sa rumunskom crkvom, odnosu sa državom, kao i o Nikoli Tesli.
Kako se navodi, položaj Crkve na KiM i dalje je izuzetno težak iako ima znakova nade i povoda za optimizam, a to su nesmetani rad Bogoslovije u Prizrenu i priznavanje imovinskih prava manastiru Visokim Dečanima.

Sabor je ocenio da je stanje u regionu, "nažalost, jednako obremenjeno poteškoćama i stradanjima"

"U Hrvatskoj ustašoidni šovinisti harangiraju protiv Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda, u bosansko-hercegovačkoj Federaciji na delu je stalni pritisak, sve do otvorene diskriminacije, u Crnoj Gori se sprema zakon koji ne samo da ne priznaje Crkvi status i identitet nego joj preti otvorenim progonom, a njena vlast SPC proglašava za državnog neprijatelja broj jedan, valjda u duhu svog 'demokratskog i evroatlantskog opredeljenja", navodi se u saopštenju Sabora.

Sabor je ocenio i da u Republici Makedoniji još traju montirani procesi protiv arhiepiskopa Jovana i Ohridske Arhiepiskopije.

Konstatovano je da su, kako se navodi odnosi SPC sa sestrinskim pravoslavnim crkvama izuzetno dobri, potpuno u duhu sabornosti i jedinstva crkve, osim jednog, kako je navedeno, tužnog izuzetka - odnosa sa rumunskom Patrijaršijom, čiji episkopi i sveštenici već godinama, nekanonski i nebratoljubivo, vrše upade u područja jurisdikcije SPC u Istočnoj Srbiji, posebno u Timočkoj krajini.

"Posle mnogih ranijih obraćanja i apela, nažalost, dosad bezuspešnih, Sabor je ponovo pozvao rumunsku Crkvu da smesta prestane sa ovom crkvorušilačkom praksom ili će u protivnom problem biti iznet pred Sveti i Veliki Sabor Pravoslavne Crkve, a ukoliko i posle Sabora takva antikanonska aktivnost bude nastavljena, Srpska Pravoslavna Crkva će - sa iskrenim bolom, ali Crkve radi - biti primorana da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa Rumunskom Crkvom", poručili su arhijereji.

Tesla

Osim toga, ponovljen je stav da posmrtni ostaci srpskog i svetskog velikana, Nikole Tesle, ne zaslužuju da budu muzejski eksponat nego da budu dostojno sahranjeni na odgovarajućem mestu pored hrama Svetog Save na Vračaru, kao što su i Vuk i Dositej sahranjeni pred Sabornom crkvom u Beogradu.

Ističe se da su odnosi sa drugim hrišćanskim Crkvama i zajednicama, kao i sa Jevrejskom zajednicom i Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni, što se, nažalost, nikako ne može reći za odnose sa ekstremističkim krugovima u Rimokatoličkoj Crkvi u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, kao ni za odnose sa takvim krugovima u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine i u Islamskoj zajednici u Srbiji.

Odnos Crkve i države u Srbiji razvija se u znaku dobre volje i saradnje u uslovima odvojenosti Crkve i države.

Naročito je, konstatovano je, važna podrška Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde kako SPC i tako i svim ostalim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama.

Sabor očekuje da ovom telu bude vraćen status Ministarstva verâ.

Konstatovano je da verska služba u Vojsci Srbije, kao i u oružanim snagama Bosne i Hercegovine, ide uzlaznom linijom.

Sabor, kojem su prisustvovali svi arhijereji osim vladike Lavrentija koji je bio opravdano odsutan, najvažnijom temom zasedanja smatra pripreme za učestvovanje SPC na Svetom i Velikom Saboru pravoslavne crkve, sazvanom za jun ove godine na ostrvu Kritu.

U vezi sa tim predstojećim svepravoslavnim Saborom, crvena skupština SPC je usvojila tekst koji izražava njegov načelni stav po svim ključnim pitanjima o kojima će se raspravljati i odlučivati na Velikom Saboru.

Sabor smatra važnom odluku da se blagovremeno - a to znači što skorije - otpočne sa pripremama za proslavu 800 godina samostalnosti SPC (1219 - 2019), u saradnji sa organima Srbije i Republike Srpske i svim relevantnim naučnim i kulturnim institucijama srpskog naroda.

Sabor očekuje da proces restitucije nepravedno oduzete crkvene imovine u Srbiji bude ubrzan i u potpunosti okončan. Sabor ponovo apeluje na nadležne organe države Srbije da Crkvi budu vraćene matične knjige, oduzete još 1946, navodno radi prepisivanja.

Arhijereji su sa konstatovali da „bela kuga“, kao greh i kao nacionalno samoubistvo na odloženi rok, sve više hara u srpskom narodu.

Sabor je odlučio i o nekim kadrovskim rešenjima, a izabrani su i članovi Svetog Sinoda koji će u novom sazivu činiti episkopi bački Irinej, žički Justin, dalmatinski Fotije i raško-prizrenski Teodosije, a članovi zamenici mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop šabački Lavrentije.

Sabor je izrazio solidarnost i sa svim pravoslavnim i inoslavnim hrišćanima, kao i muslimanima, koji pate i ginu na Bliskom i Srednjem Istoku.

Isto tako, Sabor želi što skoriji prekid besmislenog sukoba među "jednovernom i jednokrvnom braćom u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti