O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"NATO na ruskom pragu, a Rusima vreme za Latinsku Ameriku"
04. Jun 2016. godine
Moskva -- Nakon što je Vašington krenuo u jednu od najvećih vojnih ekspanzija, vreme je i da Rusija napravi "simboličan gest" u američkom komšiluku, piše RT.
Američki novinar Robert Bridž, koji se nalazi u Moskvi, u tekstu za “Raša tudej” piše da svako ko misli da je Rusija bezbrižna zbog novih američkih “ratnih igrica” greši.

On je u tekstu naveo da dok NATO kuca, vreme je za ruske ratne igre u Latinskoj Americi.

“Provokacije na ruskom pragu su direktno odgovorne za dovođenje odnosa između Rusije i SAD na najgori nivo, možda ikada”, napisao je Bridž.

Prošlog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin komentarisao je aktiviranje protivraketnog štita u Rumuniji.

“U ovom trenutku taj niz raketnih presretača dug je oko 500 kilometara, uskoro će dostići 1.000, i još gore, može da se aktivira i sa udaljenosti od 2.400 kilometara jednostavnim prebacivanjem softvera, tako da čak ni sami Rumuni ne znaju”, rekao je Putin u Grčkoj.

On je dodao da Rusija poseduje kapacitet da odgovori, kao i da su Poljska i Rumunije, uz američku zahvalnost, na direktnom udaru ruskih raketa.

Međutim, Bridž u tekstu navodi da postoje drugi razlozi zbog kojih širenje vojne moći NATO treba da zabrine.

Kako se NATO, koji predvodi SAD, kreće ka istoku, ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje ukoliko dođu u kontakt sa ruskom vojskom.

“CNN se čak zapitao šta da SAD urade pošto ruski avioni stalno zuje iznad američkih brodova i aviona. Pa, za početak prestanite da izvodite vežbe blizu ruske granice. Štaviše, ne treba da budete genije da biste shvatili da ovakvi susreti potencijalno mogu da dovedu do katastrofe”, napisao je novinar.

“Zamislite geopolitiku kao šahovsku tablu koja se iznenada prevrnula i Rusija se sada nalazi u blizini američke granice, na primer u Latinskoj Americi. Ali zašto stati tu? Hajde da bacimo kockice i vidimo kakva bi bila rekacija Vašingtona ako bi Rusija dopremila tri bombardera u Južnu Ameriku da učestvuje u vojnim vežbama sa Kubom, Venecuelom i Brazilom. Zamislite da SAD moraju da progutaju ove provokacije. U baš takvoj situaciji se nalazi Rusija”, dodao je on.

Novinar se dalje osvrnuo i napade u SAD 11. septembra.

“Ko je prvi telefonirao Džordžu Bušu nakon napada na Njujork i Vašington? London? Pariz? Ne. Taj poziv je došao iz Moskve”, naglasio je Bridž.

Uprkos tome što su SAD i ostale NATO članice na ruskoj granici, organizuju masivne vojne vežbe, Rusija je ta koja se doživljava kao agresor.

Bridž je dalje naveo da su veliku ulogu u stvaranju te slike odigrali mediji koji su širili propagandu, pogotovo nakon aneksije Krima 2014. godine.

“Čak je i Forbs objavio da su mnogi stanovnici Krima, bili oni Ukrajinci, Rusi ili Tatari, naveli da žive bolje od kada su pod vlašću Rusije”, dodao je on.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti