O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Skupština Srbije je u ponedeljak uveče izglasala Maju Gojković za predsednicu Skupštine.

Nakon burne rasprave tokom zasedanja konstitutivne sednice u petak i njenog jednako burnog nastvka tokom ponedeljka, za njen izbor glasalo je 159 poslanika, protiv je bilo 73, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Za njen izbor glasali su poslanici Spske napredne stranke, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko delovanje, ali i poslanici Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije. 

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, pokreta Dosta je bilo, Liberalno demokratske partije, Socijaldemokratske stranke, Dveri, Srpske radikalne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Novoizabrana predsednica Maja Gojković obećala je da će biti jednaka prema svima. 

"Biću predsednik jednak prema svakome, ali neću imati razumevanja da se od ovog parlamenta napravi nešto drugo osim onoga što piše u Ustavu i našim pozitivnim propisima. Sliku parlamenta ne stvara jedan čovek, sliku parlamenta stvaramo svi zajedno, obraćanjem i ponašanjem, a svakim glasanjem za ili protiv odredjujemo sudbinu gradjana ove zemlje", kazala je Gojkovićeva.

Ona je zavalila svim poslanicima koji su podržali njenu kandidaturu za tu funkciju i onima koji su za nju glasali, ali i onima koji su je argumentovano krtikovali. 

"Slušala sam i one koji su pokušavali bez argumenata vrlo ružno da govore o meni, ali pravo poslanika jeste da se na početku legitimiše kako vidi ovaj rad, da li nešto treba da potkrepiti argumentima, ili govorom mržnje", rekla je Gojkovićeva.

Ona se, kada je sela na mesto predsedavajućeg, rekla da je najstariji poslanik Dragoljub Mićunović, koji je predsedavao konstitutivnom sednicom parlamenta, zbunio jer je nije sačekao da joj čestita.

Zastoj kod izbora potpredsednika
Poslanici pokreta Dosta je bilo nisu glasali za to da parlament ima sedam potpredsednika, među kojima je i njihova kandidatkinja Jasmina Nikolić. 

Predsednica Skupštine Maja Gojković podsetila je da su šefovi poslaničkih grupa dogovorili da parlament ima sedam potpredsednika i da su utvrđeni kandidati, međutim, kada je došlo do glasanja o tome da ih bude sedam, 206 poslanika je bilo za, ali 12 poslanika Dosta je bilo je glasalo protiv. 

Zbog takvog glasanja Maja Gojković je odredila pauzu uz ocenu da izgleda da postignuti dogovor ne važi.

Za potredsednike su predloženi Veroljub Arsić (SNS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vladimir Marinković (SDPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS), Gordana Čomić (DS) i Jasmina Nikolić (Dosta je bilo).  

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti